Perak Hari Ini

Kes Buli di Sekolah Agama: Polis Buka Siasatan

IPOH: Polis telah membuka kertas siasatan berhubung kes buli melibatkan seorang pelajar tingkatan satu di sebuah sekolah agama di Ipoh yang berlaku pada 17 November lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) negeri, Datuk Gan Tian Kee berkata, polis telah pun merakam percakapan keenam-enam suspek yang terlibat dalam kes berkenaan.

“Kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan kepada mangsa dan kita juga telah memanggil tiga saksi yang merupakan rakan kepada mangsa.

“Sehingga kini, tiada tangkapan dibuat dan kita menunggu arahan daripada Pegawai Pendakwa Negeri sama ada boleh menuduh suspek di mahkamah,” katanya.

1-1

Beliau berkata demikian ketika di temui pada Majlis Persaraan Warga PDRM Kontinjen Perak 2016 di Dewan Serbaguna Pangkalan Latihan Pasukan Gerakan Udara Polis, di sini, hari ini.

Pada majlis tersebut, seramai 442 pesara telah diraikan dan menerima sijil penghargaan yang telah disampaikan oleh Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Hasnan Hassan.

Turut disampaikan adalah sijil ucap tahniah kepada 39 anggota polis berpangkat Sarjan yang telah dinaikkan pangkat kepada Sarjan Mejar.

3-1

Tegas beliau lagi, keenam-enam suspek yang merupakan pelajar tingkatan tiga di sekolah berkenaan kini telah dibuang asrama dan dikenakan tindakan disiplin oleh pihak sekolah.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihaknya juga telah membuka siasatan berhubung tindakan 10 individu yang didakwa telah menyerang seorang daripada suspek kes buli berkenaan.

“Susulan kes buli berkenaan, lebih kurang 10 orang yang dipercayai mempunyai pertalian saudara dengan mangsa telah memukul dan mencederakan salah seorang suspek yang terlibat dalam kes ini di rumahnya.

“Polis telah mengenalpasti kesemua individu berkenaan dan kita akan buat tangkapan dalam masa terdekat.

“Kita buka siasatan dibawah Seksyen 148 Kanun Keseksaan atas kesalahan merusuh,” katanya lagi.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");