Jenayah

Polis ada strategi hadapi Bersih

IPOH – Polis telah bersedia dengan perancangan dan strategi bagi menjamin keamanan dan ketenteraman awam jika penganjur Bersih 5.0 tetap meneruskan perhimpunan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, Sabtu ini.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Datuk Seri Muhammad Sabtu Osman berkata notis yang diberi penganjur setakat ini masih belum memenuhi syarat-syarat mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012.

“Saya beri amaran kepada penganjur supaya membatalkan perhimpunan tersebut atau pihak polis akan mengambil tindakan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Kejohanan Karate Piala Ketua Polis Negara (KPN) ke-15 di Dewan Kem Briged Utara PGA, Ulu Kinta, di sini, hari ini.

Justeru, beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak menyertai perhimpunan itu atau berada di kawasan sekitar Dataran Merdeka demi keselamatan masing-masing.

Katanya, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh akan menghebahkan laluan yang akan ditutup atau dilencongkan semasa perhimpunan itu. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");