Berita Hari Ini

Siap sedia hadapi Supermoon

JOHOR BAHRU – Kerajaan Johor sudah mengarahkan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) untuk bersiap siaga bagi berdepan dengan sebarang kemungkinan berikutan fenomena bulan penuh Perigee.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, fenomena itu dijangka menyebabkan air pasang setinggi 3.2 meter di pesisir pantai Johor Bahru.

“Fenomena bulan penuh ini dapat dilihat esok dan ia memberi kesan kepada pasang surut air khususnya di pesisiran pantai Johor Bahru.

“Kita juga sudah meminta masyarakat yang tinggal di pesisiran pantai untuk bersiap sedia,” katanya kepada pemberita pada sidang media Mini Karnival Sungai Skudai 2016, di sini, semalam.

Katanya, kerajaan negeri menerusi Jabatan Meteorologi juga sentiasa memantau dan memaklumkan keadaan itu dari masa ke semasa.

Fenomena bulan penuh atau Supermoon berlaku apabila bulan berada di kedudukan paling hampir dengan bumi, sekali gus membuatkan saiznya seolah-olah lebih besar daripada biasa.

Dalam perkembangan lain, Ayub berkata, Kerajaan Johor sedang membuat penambahbaikan terhadap Pelan Hala Tuju Sungai Skudai bagi menjayakan usaha pemuliharaan dan meningkatkan indeks kualiti sungai berkenaan.

“Pelan asal yang dilancarkan pada tahun 2012 dan tamat pada 2015 itu tetapi distrukturkan semula kerana sepanjang tempoh berkenaan kemajuan pemuliharaan Sungai Skudai tidak mencapai sasaran seperti diharapkan.

“Jadi saya sifatkan ia satu kegagalan kerana tidak berjaya meningkatkan indeks kualiti air bersih sungai dari Kelas 3 kepada Kelas 2. Oleh itu kita struktur semula pelan ini bagi tujuan sama,” katanya.

Menurutnya, pemuliharaan dan usaha meningkatkan indeks kualiti Sungai Skudai adalah penting kerana sungai itu merupakan antara bekalan sumber air di negeri ini.-sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");