Perak Hari Ini

Terima PPBM Jadi Agenda Utama Mesyuarat PH

IPOH:Parti Amanah Negara (Amanah) menegaskan bahawa mesyuarat Pakatan Harapan dijangka berlangsung pada minggu hadapan bakal membincangkan agenda utama iaitu penerimaan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam keluarga besar parti tersebut.

Timbalan presidennya, Salahuddin Ayub berkata Amanah bersetuju dengan gabungan itu setelah mendengar sendiri maklumat parti itu daripada Pengerusi PPPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Konsep bersatu bukannya inginkan Pakatan Harapan tambahan tetapi menerima kehadiran Bersatu menjadi empat parti iaitu Amanah, PKR, DAP dan PPBM.

“Kita bersetuju dengan konsep itu supaya empat parti ini memperkukuhkan dalam Pakatan Harapan untuk berhadapan dengan Barisan Nasional (BN),” katanya dalam satu sidang media pada Konvensyen Tahunan Pertama Amanah Negeri Perak di sini hari ini.

peraktoday1

Terdahulu ahli konvensyen turut mendesak agar Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah dibebaskan segera tanpa syarat.

Malah tegasnya, Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) dinasihati supaya tidak memberikan sebarang alasan kepada pemohonan pendaftaran logo baharu gabungan parti pembangkang itu disertai PPBM.

“Kita akan mendaftarkan lambang parti ini, wujud lambang mesti mendahului untuk digunakan dalam PRU nanti hanya satu lambang sahaja digunakan dan ROS dinasihatkan tidak berdolak-dalik mengenai perkara ini.

“Pengalaman ketika di Pakatan Rakyat ketika ingin mendaftarkan pakatan Rakyat sampai akhirnya berlangsung PRU 13 mereka tidak meluluskan tanpa ada apa-apa alasan.. jadi jangan ada apa-apa alasan menolak pemohonan kami kali ini,” katanya lagi.

Mengulas mengenai pertandingan dalam PRU-14 kelak AMANAH bakal bertanding di semua kawasan DUN dan Parlimen bagi menentang BN yang dijangkakan diadakan pada Mei tahun hadapan.

“Kita telah menggerakkan seluruh jentera pilihanraya di seluruh negeri dengan andaian berlakunya pilihanraya umum (PRU) sekitar Mei 2017

“Malah AMANAH telah menyiapkan kekuatan jentera di setiap peringkat dan pelancaran jentera di seluruh negara merangkumi dun, parlimen sebagai persiapan awal dan tidak panik sekiranya ia berlangsung pada tahun hadapan,” katanya.

Jelasnya lagi, AMANAH kini mempunyai 500 cawangan dan 156 peringkat Parlimen yang telah ditubuhkan dengan jentera kekuatan seramai 100,000 ahli dalam masa setahun penubuhannya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");