Berita Hari Ini

Harga minyak stabil menerusi keseimbangan permintaan, penawaran – Rahman Dahlan

KUALA LUMPUR: Malaysia yakin harga minyak dunia yang lebih stabil dapat dicapai menerusi keseimbangan mapan antara permintaan dan penawaran, ke arah mendapatkan harga pasaran yang optimum, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas menghadiri mesyuarat antara Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (Opec) dan negara-negara Bukan-Opec, beliau berkata dalam tempoh jangka panjang, Malaysia melihat langkah ini akan mendatangkan kesan positif terhadap ekonomi bagi pihak pengeluar dan pengguna, selain membantu memastikan agenda pembangunan yang berdaya maju.

“Malaysia, yang menyertai pertemuan bersejarah antara anggota Opec dan bukan OPEC itu, yakin harga minyak dunia yang lebih stabil dapat dicapai menerusi keseimbangan mapan antara permintaan dan penawaran, ke arah mendapatkan harga pasaran yang optimum,” kata Abdul Rahman.

Pada 10 Disember lalu, mesyuarat dihadiri negara anggota Opec dan bukan Opec yang diadakan di Vienna, mencapai keputusan penting dalam usaha menstabilkan harga minyak global, katanya.

“Mesyuarat yang saya hadiri itu, berakhir dengan komitmen negara bukan Opec susulan keputusan Opec pada 30 November lalu untuk mengurangkan pengeluaran minyak kepada 1.2 juta tong sehari.

“Sehubungan itu, berdasarkan komitmen negara bukan Opec di Vienna, jumlah keseluruhan pengurangan pengeluaran yang dipersetujui setakat ini berjumlah 1.7 juta tong sehari,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Opec bersetuju mengurangkan pengeluaran bulanannya sebanyak 1.2 juta tong sehari kepada 32.5 juta tong sehari bermula Januari.
Mengikut perjanjian itu, Opec juga mahu negara pengeluar minyak yang bukan ahli pertubuhan itu mengurangkan pengeluaran mereka sebanyak 600,000 tong sehari.

— BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");