Sukan Hari Ini

Kaji, Cari Jalan Atasi Krisis Kewangan – PM

PETALING JAYA: Krisis kewangan yang membelenggu beberapa pasukan bola sepak dalam negara termasuk Kelantan sehingga memaksa mereka untuk menarik diri daripada saingan Liga Malaysia pada tahun hadapan mendapat perhatian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib menerusi kenyataan di laman Twitter miliknya pada Selasa meluahkan kebimbangan mengenai situasi tersebut dan mahu persatuan yang terlibat mengkaji serta mencari jalan penyelesaian terbaik bagi mengatasi masalah berkenaan.

“Bimbang dengar beberapa persatuan bola sepak negeri termasuk Kelantan akan tarik diri dari Liga M 2017. Kaji dan cari jalan atasi masalah ini,” katanya.

Beliau turut menggesa semua pihak yang terlibat supaya berusaha lebih gigih untuk memastikan sukan bola sepak terus berkembang maju.

“Jangan hampakan harapan jutaan peminat terutama golongan muda,” katanya.

Pada 16 Disember lalu, Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) memutuskan untuk menarik diri kerana tidak mampu menyediakan dana yang mencukupi untuk pengurusan skuad The Red Warriors dalam menghadapi saingan Liga M musim 2017.

Namun hala tuju sebenar skuad pantai timur itu akan diketahui pada mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 29 Disember ini.

Mesyuarat khas Exco Kafa, pada 15 Disember lalu, mendedahkan dana persatuan itu hanya terkumpul RM800,000 daripada sumbangan penaja kecil dan mereka perlu bekerja keras mencari dana sebelum sepak mula Liga-M, akhir Januari depan.

Terbaharu, Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) yang turut berdepan masalah kewangan mungkin terpaksa mengikut jejak langkah Kelantan sekiranya dana minimum yang cuba diraih dalam tempoh singkat ini gagal dipenuhi.

Namun, FAS hanya akan menentukan keputusan sama ada untuk meneruskan atau kemungkinan menarik diri pada pertengahan Januari atau akhir Januari.

Selangor yang sebelum ini disokong dana sekitar RM22 juta tahun ini terpaksa mengurangkan kos pengurusan pasukan kepada RM15 juta dan menggunakan sumber yang ada bagi melengkapkan skuad Liga Super musim depan.-mstar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");