Isu Panas

Pemimpin Melayu jangan mengemis kuasa politik daripada DAP – Syed Ali

KUALA LUMPUR: Beberapa pemimpin Melayu yang berada di blok pembangkang diingatkan tidak terlampau yakin dengan kemampuan DAP untuk mendapat sokongan pengundi Melayu pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee menegaskan, ini kerana pengundi Melayu terutama di luar bandar dan pinggir bandar tetap menyifatkan DAP sebagai parti perkauman yang hanya memperjuangkan kepentingan kaum Cina.

“DAP sehingga kini hanya mampu menguasai beberapa kawasan bandar besar yang masyarakat Cina merupakan pengundi majoriti.

“Oleh sebab itu, DAP sanggup bekerjasama dengan pemimpin Melayu daripada blok pembangkang untuk melebarkan pengaruhnya di kawasan pinggir bandar termasuk yang mempunyai pengundi Melayu.

“Orang Melayu masih ingat bagaimana ektstrimnya DAP bersabit kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara dan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan,” katanya dalam catatan terbaharu di laman blog umnobahagiancheras.blogspot.my miliknya.

Katanya, pemimpin DAP secara terbuka pernah menentang pelaksanaan syariat Islam dan mempertikaikan hak dan ketuanan orang Melayu walaupun perkara itu sudah termaktub dalam perlembagaan negara.

“Walaupun ada pemimpin pembangkang Melayu yang menadah ehsan DAP tetapi harapan pakatan tersebut untuk menagih undi Melayu bukan sesuatu yang mudah.

“Pemimpin pertengahan dan akar umbi DAP juga masih tidak mempercayai sejauhmana kejujuran politik bekas pemimpin UMNO yang kini beralih kepada blok pembangkang.

“Kita tidak boleh ukur kepada penyertaan bekas pemimpin UMNO dalam satu-satu majlis DAP untuk mendakwa pakatan pembangkang berupaya mendapat sokongan pengundi Melayu pada PRU akan datang,” tegasnya.

Katanya lagi, penyokong Cina DAP juga meragui keikhlasan mereka sekali gus membuktikan bahawa pakatan politik pembangkang dengan DAP tidak akan mendapat sokongan pengundi Melayu.

“Kesediaan bekas pemimpin UMNO bersekongkol dengan DAP sekadar menjadi alat kepada parti rasis tersebut.

“Rakyat terutama orang Melayu sudah dapat memahami dan menyedari gerak politik DAP dan pembangkang untuk merampas Putrajaya pada PRU akan datang.

“Orang Melayu juga tidak mudah menggadaikan nasib dan masa depan mereka kepada DAP walaupun dicanangkan menjalin kerjasama dengan bekas pemimpin UMNO,” jelasnya.

Menurutnya, hanya Melayu yang tidak berprinsip, tidak ada jati diri yang sanggup bersekongkol dengan DAP untuk mengemis kuasa politik.

“Barangkali mereka tidak sedar, sejarah DAP menunjukkan parti itu tidak sesekali akan tunduk dan bersedia patuh kepada sekutu politiknya sepertimana pernah terjadi dalam Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini.

“PAS sendiri pernah menjadi keldai politik DAP semasa berada dalam PR sehingga akhirnya pakatan itu berkubur.
“Manakala PKR pula sekadar pelengkap atau berupa nasi tambah kepada DAP untuk menguasai beberapa negeri pada PRU sebelum ini,” katanya.

Bagaimanapun Syed Ali yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan mengingatkan, UMNO tidak boleh memandang ringan terhadap kerjasama politik pembangkang yang didominasi DAP.

Beliau berkata, UMNO perlu bekerja keras meyakinkan pengundi Melayu terutama di peringkat akar umbi bahawa PRU ke-14 penentu kemana arah tuju dan masa depan orang Melayu di negara ini.

“Kita harus bangkitkan kebimbangan tersebut kerana tidak mahu UMNO kecundang pada PRU akan datang,” tegasnya.-astro awani

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");