Perak Hari Ini

Tabung Solidariti Rohingya Peringkat Negeri Perak Dilancar

IPOH : Tabung Solidariti Rohingya Peringkat Negeri Perak dilancarkan malam tadi dengan misi untuk membantu etnik itu di Myanmar.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin berkata, pelancaran tabung tersebut telah bermula hari ini di Masjid Sultan Azlan Shah, di sini, malam tadi.

“Kita sudah mulakan pada hari ini (semalam) dan bermula dari pagi. Alhamdulillah, dalam tempoh yang singkat, kita berjaya mengutip lebih dari RM7,000 apabila pasukan-pasukan kita bergerak ke agensi-agensi kerajaan untuk memohon sumbangan.

9

“Pada Jumaat minggu hadapan, kita akan lancarkan tabung ini di 600 buah masjid dan 30 buah surau diri Jumaat di seluruh negeri Perak dan diharapkan dengan tabung ini, kita dapat membantu saudara seagama kita di Myanmar,”katanya ketika ditemui selepas Majlis Solidariti Rohingya dan Kepedulian Ummah di sini.

Turut hadir ialah Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim dan Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid.

Jemaah yang hadir ke program tersebut turut dipertontonkan video-video kekejaman junya Myanmar terhadap etnik Rohingya sehingga ada yang menitiskan air mata.

Mohd Yusop turut berkata, isu yang melanda etnik Rohingya perlu mendapat perhatian serius dari semua pihak.

1

“Kita perlu ingat bahawa isu Rohingya ini, selain daripada isu tentang umat Islam, ianya tidak patut berlaku di zaman-zaman begini.

“Ia isu keganasan yang mungkin bukan sekadar tentang agama, tetapi tentang penghapusan etnik,”katanya.

Mengulas mengenai program malam tadi, beliau berkata, satu ceramah khusus tentang apa yang berlaku terhadap umat Islam di Myanmar telah disampaikan kepada hampir 300 jemaah yang hadir.

Sementara itu, Abd Rashid Kafaitullah yang merupakan antara etnik Rohingya yang berada di negara ini berkata, beliau mengharapkan agar negara-negara Islam dapat membantu masyarakatnya bebas daripada keganasan junta Myanmar.

“Kami minta tolong kepada negara-negara Islam seperti Malaysia dan Indonesia, termasuklah Thailand untuk membantu kami. Kami tidak boleh keluar (dari Myanmar).

6

“Semuanya dibunuh dengan kejam termasuklah bayi, wanita dan kanak-kanak. Ada yang ditembak di laut termasuklah kepala dipenggal.

“Kami tidak boleh berhubung dengan keluarga kami di sana. Kami menangis mengenangkan nasib keluarga kami di sana,”katanya yang sudah berada di negara ini sejak tiga tahun lalu.

Bagi Najimollah Mir Ahmad, 17, beliau mengharapkan agar negara-negara lain dapat membantu menyelesaikan kemelut yang melanda sejak hampir 70 tahun lalu.

“Keluarga saya ramai yang sudah meninggal dunia. Wanita dan kanak-kanak perempuan dirogol. Lelaki pula dipotong kepala dan ditanam.

“Kami berdoa kepada Allah agar urusan kami dipermudahkan. Kami juga mengharapkan negara-negara Islam dapat tolong menyelesaikan perkara yang sudah lama berlaku ini,”katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");