Membawang Hari Ini

Tiada elemen suntingan

Tidak lama dulu, program mencari entiti halus iaitu Seekers pernah menjadi kegilaan apatah lagi ia merungkai dunia paranormal tempatan. Impaknya, ramai tampil berani menjadi pencari hantu.

Meneruskan legasi program itu, Seekers Underground diterbitkan pula dan boleh diikuti setiap Jumaat, eksklusif di www.tonton.com.my. Masih menggunakan hala tuju yang sama, namun kehadiran pasukan ‘underground’ sebagai pembantu memberikan atmosfera baru.

Apa yang pasti, tahap keseraman masih mampu menggetarkan adrenalina penonton meskipun tanpa kewujudan nyata entiti. Menurut penerbitnya, Aeizul Reeza, ada cadangan diterimanya untuk memasukkan elemen suntingan penambahan entiti palsu namun dia menolak.

“Sepanjang penerbitan Seekers, kami mahu sentiasa tampilkan episod yang akan meninggalkan impak terhadap penonton. Tidak banyak kelainan yang kami boleh tampilkan kerana mahu mengekalkan keaslian setiap pengalaman itu.

“Makanya, ada yang berpendapat kami sepatutnya menyuntik elemen suntingan apabila ia tidak dinafikan boleh membuatkan jadi menarik. Bagaimanapun, saya sendiri berasa ia tidak patut kerana itu sudah tahap mereka-reka cerita.

“Penonton sekarang pun ada yang tahu mengenai suntingan, bagaimana sekiranya mereka mengesan penipuan itu? Disebabkan itu, kami kekal dengan konsep menggunakan ‘footage’ asli,” katanya.

Bercerita pembabitan pasukan pencari entiti itu, Aeizul mahu jadikan program itu berbeza daripada sebelum ini dengan membawa kaedah tersendiri dalam pencarian itu.

“Ramai tidak tahu sebenarnya di negara ini ada banyak pasukan pencari hantu. Jadi kami menggunakan kesempatan itu untuk bekerjasama dengan mereka dan ternyata ia sangat membantu.

“Mereka tahu banyak lokasi terbiar kerana pernah mencari entiti di sana. Sepanjang 13 episod Seekers Underground, penonton dibawa ke lokasi berbeza di seluruh negara,” katanya.

Antara lokasinya di Johor, Kedah, Kuala Lumpur, Selangor dan Kelantan apabila produksi menggunakan teknologi lebih bagus untuk setiap pencarian seperti termometer digital inframerah dan kamera GoPro.

Syaiful selaku ketua pasukan pencari mengakui peralatan sebegitu sangat penting untuk mereka merasai serta mengesan setiap entiti.

“Kami berharap mendapat pengalaman berbeza di setiap lokasi. Sangat sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata namun lihat saja nanti riak wajah kami pasti cukup menggambarkan apa yang dialami,” katanya.

-Harian Metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");