Membawang Hari Ini

Yana dalam filem Cina

Nama Yana Samsudin dan dunia lakonan bukanlah asing.

Sederet Filem popular seperti Adnan Sempit, Strawberi Cinta, Minyak Dagu dan Adnan Sempit Sawadikap membuat khalayak begitu dekat dengan Yana sebagai antara pelakon popular.

Kini selepas hampir tiga tahun tidak berlakon filem, Yana yang popular dengan lagu Cinta Tak Pergi nyanyian duet bersama Tomok itu bakal kembali beraksi di layar perak.

‘Comeback’ Yana menyaksikan dia kini muncul dalam filem Cina tempatan berjudul Happy Birth Death yang sudah ditayangkan sejak 22 Disember lalu.

Yana ketika ditemui berkata, dia bersetuju membintangi filem itu yang menjalani penggambaran pada November lalu kerana kenal rapat dengan pengarahnya, Don Hoe.

“Saya mula mengenali Hoe tiga tahun lalu menerusi filem seram pertama terbitannya iaitu In The Dark.

“Niat untuk menjalin kerjasama dengan produksi filem Cina sudah lama ada tetapi tidak sangka dia menawarkan peluang dalam filem pertama arahannya.

“Ia filem pertama selepas saya mengambil keputusan bertudung selain sudah tiga tahun tidak membintangi filem,” katanya.

Menurut Yana, sebab utama dia tertarik untuk menjayakan filem itu kerana ia bukan sekadar filem untuk satu bangsa saja.

Dalam filem itu, Yana melakonkan watak sebagai wanita Melayu yang berusaha membantu masyarakat Cina tempatan berdepan dengan gangguan misteri.

“Saya harap semua peminat filem mengambil peluang menonton filem ini. Tidak kiralah bangsa apa sekalipun kerana ia menceritakan mengenai budaya dan keharmonian masyarakat berbilang kaum.

“Saya percaya setiap daripada kita mempercayai mengenai kewujudan alam mistik ini,” katanya.

Filem genre seram itu mengisahkan sambutan hari lahir yang bertukar menjadi tragedi dengan imbasan semula peristiwa kekejaman pendudukan Jepun di negara ini.

Sementara itu, Hoe berkata, filem pertama arahannya itu menjalani penggambaran sepenuhnya di Pulau Pinang membabitkan dua latar masa iaitu pada masa kini dan zaman pendudukan Jepun.

“Yana adalah pilihan pertama saya selepas melihat bakat yang dimilikinya selain kami berkawan baik.

“Saya percaya populariti Yana dapat menarik penonton Melayu menonton filem ini. Lagipun, banyak elemen kejutan dan saspens dalam filem ini,” katanya.-harian metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");