Isu Panas

Amanah minta henti segera sikap pecah belah Pas

SHAH ALAM – Usaha pecah belah oleh Pas dalam rundingan antara pembangkang bagi pilihan raya akan datang perlu dihentikan segera.

Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (Amanah), Khalid Abdul Samad berkata, titik noktah terhadap usaha Pas itu perlu bagi mengelak dari berlakunya pertembungan tiga penjuru dalam pilihan raya.

“Pas terus dengan usaha memecahbelahkan kesatuan pembangkang dan menggagalkan rundingan dengan menolak untuk berunding dengan Pakatan Harapan.

“Sebaliknya Pas hanya sanggup berunding dengan PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam masa sama, pihaknya turut mengucapkan penghargaan terhadap Naib Presiden Pas, Datuk Iskandar Abdul Samad yang menyatakan keperluan rundingan untuk mengelakkan pertandingan tiga penjuru.

“Inilah yang disarankan oleh Pakatan Harapan dan Bersatu selama ini tetapi ianya ditolak Pas.

“Kami mengambil maklum pandangan Iskandar yang menyebut bahawa sekiranya Amanah ingin gantikan Pas maka Amanah perlu bertanding sendiri melawan Pas dan bukan menghantar parti lain sama ada PKR atau Bersatu,” katanya lagi.

Oleh itu, katanya lagi, pihaknya mengesyorkan Pas untuk menghentikan ugutan terhadap PKR dan Bersatu dengan kata-kata akan bertanding di kerusi kedua-dua mereka sekiranya mereka bekerjasama dengan Amanah.

“Kami terpaksa bersedia menghadapi Pas secara tiga penjuru sekiranya Pas terus berusaha memecahbelahkan Pakatan Harapan dengan berunding hanya dengan PKR dan Bersatu dan tidak dengan Pakatan Harapan.

“Kami bagaimanapun mengharapkan Pas bersikap terbuka untuk berunding dengan Pakatan Harapan. Namun sekiranya tiada perubahan pada sikap Pas maka Amanah tidak akan menghampakan pihak yang menunggu,” katanya lagi.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");