Berita Hari Ini

Bot bawa 31 individu dipercayai hilang dalam perjalanan ke Pulau Mengalum

KOTA KINABALU: Sebuah bot pelancong jenis Catamaran yang membawa 31 orang termasuk 28 pelancong China dipercayai hilang ketika dalam perjalanan dari perairan Kota Kinabalu menuju Pulau Mengalum semalam.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dalam satu kenyataan hari ini berkata bot tersebut bergerak dari jeti Tanjung Aru pada jam 9 pagi semalam menuju pulau tersebut dan masih belum tiba hingga kini.

“Laporan polis telah dibuat pada jam 9.50 malam tadi,” kata kenyataan itu.

APMM berkata pihaknya telah mengaktifkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) pada jam 10.15 malam tadi menggunakan bot Kilat 36.

APMM meneruskan operasi SAR bagi hari kedua pada hari ini dengan melibatkan bot Kilat 36 dan Kilat 39 serta kapal KM Berani.

Aset lain yang terlibat dalam operasi itu ialah kapal KD Ganas milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) serta bot milik Pasukan Polis Marin, kata kenyataan itu. — Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");