Berita Hari Ini

Lebih 20,000 mangsa di pusat pemindahan

KUALA LUMPUR – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menggerakkan 6,000 anggotanya bagi membantu mangsa banjir di Johor, Pahang, Kelantan dan Sabah.

Ketika mengumumkan perkara itu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata aset dan anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) juga diletakkan dalam keadaan bersiap siaga bagi melakukan operasi membantu mangsa banjir.

Setakat 9 malam ini, sejumlah 20,104 mangsa ditempatkan di 187 pusat pemindahan sementara (PPS) di negeri terjejas banjir, yang berkurangan sedikit berbanding 20,354 orang petang tadi.

Johor dan Pahang mencatatkan bilangan mangsa yang ramai berbanding Kelantan, Selangor, Perak serta Sabah dan Sarawak. Kesemua pusat pemindahan di Negeri Sembilan dan Terengganu pula telah ditutup.

Di Johor, sebanyak 6,954 mangsa ditempatkan di 61 pusat pemindahan malam ini berbanding 7,316 petang tadi.

Segamat mencatatkan mangsa paling ramai iaitu sebanyak 5,258 orang diikuti Tangkak (1,458), Muar (219) dan Kluang (19).

Selain itu, mayat dua lelaki ditemui di Segamat hari ini setelah mereka asing-masing dihanyutkan arus deras pada Selasa dan Rabu.

Mayat Mohd Faiz Syafiq, 21, dijumpai pada 7.45 pagi tadi manakala mayat Tarmin Katimun, 58, ditemui pada 2.30 petang tadi.

Di Pahang, sebanyak 6,830 mangsa kini ditempatkan di 102 PPS berbanding 7,127 petang tadi.

Keadaan cuaca yang tidak mengizinkan turut memaksa helikopter yang membawa Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang dalam perjalanan melawat mangsa banjir di Lipis, berpatah balik.

Di Kelantan, jumlah mangsa di 11 PPS di jajahan Kuala Krai, Gua Musang, Pasir Puteh dan Tanah Merah meningkat sedikit kepada 343 orang malam ini berbanding 303 orang petang tadi.

Musibah itu mengakibatkan kerosakan prasarana berjumlah lebih RM30 juta di negeri berkenaan sejak bulan lepas sehingga kini, kata Timbalan Menteri

Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Ahmad Jazlan Yaakub.

Di Perak, sebanyak 496 mangsa kini ditempatkan di sembilan PPS malam ini berbanding 445 petang tadi, dengan Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berjanji kerajaan negeri akan meneliti cadangan lebih praktikal bagi mengatasi masalah banjir.

Di Selangor, jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di tiga PPS di daerah Sabak Bernam ialah 352 orang malam ini berbanding 337 orang petang tadi.

Mangsa banjir di Sarawak kekal 5,084 orang daripada 769 keluarga dari daerah Beluru, Niah dan Marudi di Miri setakat malam ini.

Di Sabah pula, sebanyak 45 mangsa banjir daripada 10 keluarga berada di PPS Dewan Kampung Binsulung, daerah kecil Paitan.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");