Berita Hari Ini

Motorsikal ‘Kapcai’ Mungkin Dilarang Masuk KL

Foto:-Free Malaysia Today

KUALA LUMPUR: Sebagai langkah mengurangkan kadar pelepasan karbon, motosikal berkapasiti enjin kecil atau ‘kapcai’ mungkin dilarang memasuki Kuala Lumpur.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, pihaknya kini sedang meneliti perkara itu jika pengangkutan awam disediakan mengikut tambang yang berpatutan.

“Pada waktu siang, populasi (dalam bandar) meningkat kepada antara lima dan tujuh juta kerana pekerja berulang-alik ke tempat kerja.

“Kebanyakan bandar utama tidak membenarkan motosikal penggunaan ‘kapcai’.

“Namun kajian mendapati kebanyakan orang masih memerlukannya kerana mereka daripada golongan berpendapatan rendah.

“Apabila tambang pengangkutan awam sedia ada lebih murah, kita akan kaji kemungkinan untuk tidak membenarkan motosikal ‘kapcai’ memasuki pusat bandar,” katanya, lapor mstar.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelancaran kempen Kibar Bendera Wilayah Persekutuan di sini Ahad.

Selain itu, Tengku Adnan turut dilaporkan berkata, motosikal jenis kapcai juga digunakan oleh peragut di ibu kota itu.

Mengenai pengharaman penggunaan beg plastik dan bekas polistirena, Tengku Adnan berkata kementerian itu merancang untuk bertindak sebagai pembekal produk mesra alam kepada para peniaga.

Katanya, langkah itu bertujuan untuk mengurangkan beban pengguna.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");