Isu Panas

Pas punca gagal bersatu bukan Tun M

KOTA BHARU – Kegagalan pakatan pembangkang untuk bersatu dalam Pakatan Harapan bukan disebabkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, sebaliknya berpunca daripada Pas.

Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamed berkata, Pas tidak boleh selama-lamanya menyalahkan pihak lain kerana kegagalan pakatan pembangkang.

“Setakat ini hanya Pas jadi masalah dan penghalang kepada pakatan pembangkang bersatu.

“Parti lain seperti DAP, PKR dan Amanah telah terima Pengerusi Bersatu itu sebagai antara penggerak pakatan pembangkang,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang didakwa berkata sikap Tun Mahathir yang tidak pernah berubah akan menyukarkan kerjasama pembangkang secara keseluruhan.

Malah Mohd Amar turut membayangkan pakatan pembangkang akan hadapi kesukaran jika terus bekerjasama dengan Tun Mahathir.

Che Ibrahim memberitahu, Pas mahu semua parti pembangkang lain berada bawah telunjuk mereka dan jadikan sebagai ketua.

“Sebab itu Pas hanya selesa bila berada dalam blok ketiga bersama parti-parti lebih kerdil seperti Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah SeMalaysia (Berjasa).

“Pas tidak layak bercakap soal pakatan pembangkang dan parti lain terutama Bersatu dan PKR,” katanya.

Che Ibrahim berkata, kedua-dua situasi itu adalah berbeza dan setiap pihak mesti menggunakan neraca pertimbangan yang berbeza dalam menilai perkara tersebut.

“Pakatan Harapan tidak ada masalah berhadapan BN jika semua parti bergabung dalamnya nekad melupakan Pas.

“Selagi PKR atau Bersatu menaruh harapan Pas akan bersama pembangkang lain sedangkan Pas nekad tidak bersama DAP dan Amanah, selagi itulah Pakatan Harapan dilihat tidak kemas dan bermasalah,” katanya.

-Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");