Isu Panas

Ahli Parlimen Dalam Situasi Sukar Mengenai RUU Hadi

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen berada dalam situasi yang sukar dengan pembentangan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU 355) di Parlimen, kata Tengku Razaleigh Hamzah.

Memetik sumber MSTAR Online beliau turut menyifatkan keadaan itu sebagai terpaksa berdepan dengan ‘dua pilihan yang tidak menyenangkan’.

“Ini kerana mereka telah mengangkat sumpah jawatan untuk menegakkan keluruhan Perlembagaan Persekutuan,” kata Ahli Parlimen Gua Musang itu di forum anjuran Angkatan Amanah Merdeka, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) pada Ahad.

Malah difahamkan lebih 100 hadirin termasuk penyokong dan pengkritik bagi RUU 355 menghadiri forum itu.

Tengku Razaleigh yang juga presiden Angkatan Amanah Merdeka berkata, cadangan pindaan RUU 355 telah menimbulkan “debaran” berikutan peruntukan untuk hukuman maksimum jenayah tertentu, adalah lebih tinggi daripada yang dikenakan di bawah mahkamah sekular.

“Kemungkinan hukuman berbeza dijatuhkan oleh dua sistem undang-undang yang berbeza, oleh itu ia tidak boleh dinafikan,” katanya dalam ucapan perasmian beliau pada forum yang bertajuk “Sebanyak Mana Anda Tahu Tentang Hudud?” di di Rumah Kelab Persatuan Alumni Universiti Malaya.

Forum itu turut menampilkan mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin; pakar perlembagaan, Prof Shad Saleem Faruqi dan pensyarah sains politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Ahmad Fauzi Abdul Hamid.

Tengku Razaleigh yang lebih dikenali sebagai Ku Li juga menyentuh mengenai persoalan sama ada Majlis Raja-Raja telah diberikan penerangan mengenai perlembagaan kepada pindaan.

“Raja-Raja dan Sultan mempunyai hak mutlak untuk perkara yang berkaitan dengan Islam dan ini menimbulkan persoalan sama ada telah dimaklumkan tentang pindaan dan persetujuan mereka diperolehi untuk pembentangan pada persidangan Dewan Rakyat,” katanya.

RUU persendirian Abdul Hadi itu dijangka akan dibentangkan semula pada sesi Mac.

Ia dibacakan kali yang kedua pada November lalu untuk memasukkan beberapa penambahbaikan.
Cadangan Abdul Hadi sebelum ini bagi membolehkan mahkamah syariah mengenakan hukuman lebih berat.

Pada masa ini, hukuman berdasarkan pindaan yang terakhir pada 1984 itu memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih tiga tahun atau denda tidak kurang RM5,000 atau tidak lebih enam sebatan.

Cadangan terkini Abdul Hadi adalah menggantikan hukuman dengan “tidak melebihi 30 tahun penjara atau denda tidak melebihi RM100,000 atau 100 sebatan”.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");