Sukan Hari Ini

akar pendakian diramal teruskan dominasi jersi kuning

PAKAR pendakian dijangka meneruskan penguasaan jersi kuning (juara keseluruhan) apabila kejohanan berbasikal terulung Asia, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2017 bermula secara rasmi di Kuala Terengganu, esok.

Pasukan Manzana Postobon dari Colombia yang tampil kali pertama dijangka menjadi antara pasukan yang perlu diberi perhatian memandangkan sebahagian besar daripada enam pelumbanya merupakan pakar pendakian dengan purata umur mereka adalah 24 tahun.

Daniel Alexander Jaramillo Diaz dari Colombia yang mewakili pasukan pro benua UnitedHealthcare, dijangka menjadi pesaing terhebat pasukan dari Amerika Latin itu selepas meraih tempat kedua individu keseluruhan pada edisi 2016, di belakang Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data).

Rekod terdahulu menyaksikan beberapa pakar pendakian dari Colombia pernah memenangi jersi kuning walaupun saingan awal peringkat perlumbaan dikuasai pelumba pecut.

Ini termasuk Jose Serpa ketika mewakili Diquigiovanni–Androni pada 2009 dan Androni Giocattoli–Venezuela pada 2012 selain Julian Arredondo dari pasukan Nippo–De Rosa pada 2013.

Laluan kelima LTdL 2017 sejauh 174.4km dari Seri Manjung ke Cameron Highlands disifatkan laluan paling mencabar kerana pelumba perlu mendaki laluan setinggi 1,450 meter dari aras laut, yang mampu menjadi penentu pemilik sebenar jersi kuning pada edisi ke-22 perlumbaan.

Selain itu, saingan lebih terbuka bagi perebutan jersi putih (pelumba terbaik Asia) turut menjadi tarikan selepas penyandang, Muhd Adiq Husainie Othman dari pasukan Terengganu Cycling Team menarik diri akibat kecederaan.

Ini diakui sendiri Ketua Pegawai Eksekutif LTdL, Emir Abdul Jalil yang melihat peluang terbuka untuk pelumba daripada beberapa pasukan benua seperti KSPO dari Korea Selatan dan pasukan KFC dari Indonesia yang membariskan pelumba terbaik kali ini.

“KSPO menghantar enam pelumba terbaik mereka dan ada juga beberapa pelumba Indonesia yang akan mengambil bahagian tahun ini…jadi perebutan jersi putih tetap terbuka.

“Saya percaya ada juga kemungkinan seorang pelumba asing yang mewakili pasukan benua Malaysia, mampu meraih jersi putih tapi tentunya dia bukan pelumba tempatan,” kata Emir.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");