Berita Hari Ini

Bekas laksamana AS tolak jawatan Penasihat Keselamatan Negara ditawarkan Donald Trump

WASHINGTON: Bekas laksamana tentera laut dilaporkan menolak hasrat Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump yang mahu melantiknya sebagai penasihat keselamatan negara, lapor media tempatan pada Khamis.

Memetik sumber AFP, Robert Harward menolak pelawaan itu sekali gus membiarkan pentadbiran Trump tidak memiliki pengganti Michael Flynn, yang didesak meletakkan jawatan awal minggu ini berikutan skandal perbualan telefon dengan pegawai-pegawai Rusia.

Dalam satu kenyataan yang dibacakan dalam saluran berita CNN, Harward berkata dia menolak jawatan tersebut kerana ‘tidak dapat memberikan komitmen’.

“Tugas ini memerlukan kesediaan 24 jam sehari, tujuh hari seminggu dan keperluan untuk melakukan semua dengan betul. Saya sekarang ini tidak boleh melakukannya,” kata kenyataan itu.

Penolakan itu memberi tamparan hebat buat Trump, yang pada Khamis telah melepaskan kemarahan kepada pengkritiknya dari industri media dan politik, dalam satu sidang media selama lebih satu jam.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");