Panasnya Hari Ini

Gunakan Zaid, DAP Terdesak

KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan menyifatkan penyertaan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim ke dalam DAP hanya bertujuan menarik sokongan orang Melayu terhadap parti itu.

Malah jelasnya ia langkah DAP itu juga bertujuan mengaburi mata rakyat serta menghilangkan ketakutan khususnya orang Melayu terhadap parti berkenaan.

“DAP kini berdepan dengan krisis keyakinan sokongan orang Melayu. Keputusan PAS enggan kembali bersama parti itu adalah tamparan cukup hebat buat DAP dalam usaha meraih sokongan orang Melayu.

“Ditambah lagi dengan kegagalan Parti Amanah Negara memainkan peranan dalam menarik undi Melayu, maka membawa masuk tokoh Melayu adalah satu pendekatan munasabah untuk mengurangkan sedikit ketakutan pengundi Melayu terhadap DAP,” katanya memetik sumber Berita harian.

Sohaimi berkata, keputusan Zaid menyertai DAP juga bukan kerana asas perjuangannya yang kukuh, sebaliknya DAP terdesak untuk berdepan Pilihan Raya Umum (PRU) yang semakin hampir.

Beliau berkata, kenyataan PAS yang secara terbuka baru-baru ini mendedahkan wajah sebenar DAP yang anti-Islam cukup memberi kesan terhadap parti itu.

“Oleh itu rakyat khususnya orang Melayu diingatkan supaya tidak terpedaya dengan permainan politik murahan DAP.

“Apa yang menimpa PAS seharusnya menjadi iktibar buat kita semua. Adakah kita mahu menyokong sebuah parti yang bersikap perkauman dan anti-Islam seperti didedahkan PAS,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");