Berita Hari Ini

Jong-Nam Mati Dalam 20 Minit

KUALA LUMPUR: Kim Jong-nam maut dalam tempoh 20 minit selepas diracun dengan agen saraf VX, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata, jumlah agen saraf VX yang diberikan kepada Jong-nam mungkin lebih daripada jumlah 10 miligram yang boleh membawa maut.

“Hanya 10mg diperlukan untuk meresap ke dalam sistem untuk membawa maut, jadi saya menganggap bahawa jumlah yang dikenakan ke atas dia adalah lebih daripada itu dan ia merupakan bahan kimia yang mudah diserap ke dalam kulit,” kata Dr Subramaniam, lapor mstar.

Dr Subramaniam berkata, kakitangan perubatan yang merawat Jong-nam akan dipantau untuk tempoh dua hingga tiga minggu akan datang.

Tambahnya, setakat ini tiada seorang pun daripada mereka telah menunjukkan sebarang tanda terkena kesan VX, senjata kimia yang diharamkan di negara ini.

“Kita perlu memantau mereka untuk satu tempoh kerana tanda-tanda boleh dikesan kemudian apabila terdedah kepada jumlah yang kecil,” katanya.

Menurut Dr Subramaniam, beliau telah mengarahkan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah supaya pemeriksaan kesihatan ke atas kakitangan dilakukan sejak hari pertama mereka merawat Jong-nam.

“Kita akan melakukan pemeriksaan susulan untuk melihat sama ada terdapat tindak balas yang lambat,” kata Dr Subramaniam.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");