Berita Hari Ini

KPDNKK ambil tindakan jika sorok, catut ikan kembung

PUTRAJAYA – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengambil tindakan jika ada pihak yang menyorok ikan kembung atau terlibat dalam aktiviti pencatutan sehingga menyebabkan kenaikan harga ikan itu di seluruh negara.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, berdasarkan pemerhatian KPDNKK setakat ini, harga ikan kembung naik kerana permintaan mengatasi bekalan ikan yang tidak mencukupi pada masa ini.

“Saya sudah maklumkan perkara ini kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani supaya mereka mencari pendekatan yang sesuai bagi memastikan bekalan mencukupi dan masalah kenaikan harga ikan kembung tidak berlarutan,” katanya kepada pemberita pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang di KPDNKK di sini hari ini.

Tambah Hamzah, beliau turut meminta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mengkaji untuk membawa masuk ikan kembung dari luar negara atau menyekat penjualan ikan kembung hasil tangkapan nelayan tempatan ke luar negara.

Bernama sebelum ini melaporkan kenaikan harga ikan kembung sehingga mencecah lebih RM12 sekilogram kebelakangan ini di beberapa negeri menyebabkan ramai pengguna mula beralih kepada ayam, ikan kering dan bahan mentah lain yang lebih murah.

Mengulas mengenai penjualan minyak bersubsidi yang dijual dalam botol, Hamzah berkata, berdasarkan maklumat yang diterima ia kurang mendapat sambutan berbanding minyak masak bersubsidi dalam paket plastik yang berharga RM2.50.

Jelas beliau, minyak masak bersubsidi dalam botol berukuran satu liter dan bukannya satu kilogram (kg) berharga RM2.95.

“Pengguna lebih banyak membeli minyak masak bersubsidi dalam paket plastik. Jadi saya akan beri tempoh satu atau dua bulan lagi. Kalau minyak masak bersubsidi dalam botol masih tidak diterima baik pengguna, maka minyak masak bersubsidi 1kg hanya akan dijual dalam paket plastik,” katanya lagi.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");