Berita Hari Ini

PDRM sedia kongsi info agen saraf VX dengan PBB

KUALA LUMPUR – Polis sedia berkongsi maklumat dengan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) berhubung agen saraf VX yang menyebabkan kematian warga Korea Utara Kim Jong-nam di Malaysia, sekiranya dibenarkan Kementerian Luar, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata Polis Diraja Malaysia mengalu-alukan cadangan PBB untuk polis membantu menyediakan maklumat dalam kes ini.

“Kita sedia berkongsi maklumat dengan PBB sekiranya Wisma Putra mengizinkan kami berbuat demikian,” katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Khalid berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan Britain seperti yang dilaporkan media antarabangsa semalam yang mahu Malaysia berkongsi bukti dengan PBB mengenai serangan agen saraf VX itu ke atas Jong-nam.

Duta Britain di PBB, Matthew Rycroft memberitahu pemberita bahawa maklumat mengenai serangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada 13 Februari lalu yang menyebabkan kematian Jong-nam seharusnya dihantar kepada Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW) yang berpangkalan di Hague, Belanda dan Majlis Keselamatan PBB.

– Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");