Isu Panas

PRU14: Tak Salah Bubar DUN Dahulu

KUALA LUMPUR:Pensyarah Pusat Pengajian Antarabangsa Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia, Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berpendapat PRU14 boleh diadakan secara bersaingan Dun dan Parlimen.

Malah jelasnya tiada salahnya jika berlaku pembubaran Dun terlebih dahulu atau lewat daripada Parlimen.

Menurutnya, ada beberapa faktor utama yang boleh menyebabkan pilihan raya negeri dan parlimen tidak dilakukan secara serentak.

“Sarawak dan Sabah sudah membuktikan mereka boleh mengadakan pilihan raya secara berasingan. Jadi, tidak mustahil, perkara sama berulang dan boleh berlaku di negeri-negeri lain pula.

“Tambahan, Selangor dan Pulau Pinang yang suatu ketika dahulu pernah bercadang untuk mengadakan pilihan raya secara berasingan,” katanya memetik sumber laporan Sinar Online.

Tambahnya lagi, perkara itu juga sudah termaktub di dalam perlembagaan.

“Cuma di Malaysia, kita sudah terbiasa dengan tradisi pilihan raya diadakan serentak. Sedangkan ia tidak menjadi kesalahan.

“Ia juga bergantung pada hak negeri masing-masing. Namun, saya percaya pihak pembangkang juga mahukan pilihan diadakan secara serentak kerana mereka tahu kekuatan mereka.

“Berkemungkinan besar, keputusan akan lebih teruk jika dibuat secara berasingan,” katanya.

Jelasnya lagi, proses pilihan raya memerlukan bajet yang tinggi. Jika diadakan dua kali, ia akan berlaku pembaziran.

“Disebabkan faktor kewangan inilah, kebanyakan negeri, suka untuk memilih hanya satu tarikh sahaja untuk pilihan raya,” ujarnya.

Bagaimanapun, ketika ditanya bilakah jangkaan bulan yang sesuai untuk diadakan PRU14 jika ia diadakan tahun ini, beliau berkata, bulan terbaik adalah sekitar Oktober atau November.

“Kita tahu pembentangan Bajet 2018 juga akan dibentangkan pada suku kedua tahun ini. Tambahan, ekonomi negara kebiasaannya berada pada tahan stabil pengujung tahun.

“Ekonomi merupakan sangat dominan. Kerajaan sudah pasti tidak akan mempertaruhkan diri mereka di saat ekonomi negara masih tidak berada di landasan yang baik,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");