Berita Hari Ini

Siasatan Kes Jong Nam Ikut Undang-undang Malaysia

PETALING JAYA: Siasatan terhadap kematian seorang lelaki rakyat Korea Utara dijalankan mengikut undang-undang dan peraturan Malaysia.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata, sudah menjadi amalan bagi mana-mana negara bertamadun untuk kes seperti ini disiasat secara sekomprehensif mungkin.

Justeru, beliau berkata, sebarang tohmahan yang menyangkal hakikat ini atau yang menuduh Malaysia bersekongkol dengan mana-mana negara asing adalah penghinaan yang amat besar.

“Apabila Duta Besar Korea Utara (Kang Chol) dipanggil oleh Kementerian Luar, Timbalan Ketua Setiausaha bagi Hal-Ehwal Dua Hala telah menekankan bahawa penyiasatan tersebut telah dijalankan tanpa memihak kepada sesiapa.

“Ia juga telah dijalankan mengikut undang-undang serta peraturan-peraturan Malaysia,” katanya lapor mstar.

Kenyataan ini dikeluarkan selepas Kang Chol, pada petang Isnin membuat beberapa tuduhan terhadap siasatan kematian Kim Jong-nam pada 13 Februari lalu yang dijalankan pihak berkuasa Malaysia, menerusi satu kenyataan yang dibacakan kepada pemberita.

Anifah berkata, tuduhan tersebut, yang dibuat bersandarkan khayalan, pembohongan dan perkara yang hanya separuh benar, telah menjadi asas kepada kesimpulan Kang Chol.

Kang Chol telah menyatakan bahawa penyiasatan tersebut didalangi pihak yang berada di sebalik tabir dan penyiasatan yang dikendalikan bukan bertujuan untuk mendapat tahu punca kematian dan mencari suspek, tetapi bermotifkan politik.

“Penyiasatan polis adalah berdasarkan kesemua petunjuk yang ada.

“Petunjuk-petunjuk ini akan disiasat sepenuhnya.

“Petunjuk-petunjuk tersebut mungkin melangkau dan di dalam sesetengah kes, tidak ada hubung kaitnya dengan maklumat yang diberi pihak kedutaan mahupun entiti-entiti lain,” katanya.

Katanya, adalah menjadi kelaziman bagi pihak kedutaan untuk bekerjasama sepenuhnya dengan kerajaan negara hos untuk memastikan penyiasatan yang dijalankan adalah serapi mungkin dan bukannya untuk menimbulkan syak-wasangka terhadap penyiasatan tersebut.

“Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk berbuat demikian.

“Pihak awam juga akan menuntut perkara yang sama. Oleh yang demikian, maklumat kepada umum diberi apabila perlu,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");