Berita Hari Ini

Suspek Kes Jong Nam Alami Muntah-Muntah

SEPANG: Suspek wanita kes pembunuhan Kim Jong-Nam turut mengalami kesan sampingan akibat bahan kimia yang digunakan ke atas mangsa, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, suspek yang telah ditahan itu didapati muntah-muntah selepas menggunakan bahan kimia agen saraf VX yang dipercayai digunakan untuk membunuh Jong-nam.

“Dia turut menunjukkan kesan akibat bahan kimia tersebut…dia mengalami muntah-muntah,” katanya, lapor mstar.

Khalid bagaimanapun tidak menyatakan siapa suspek yang dimaksudkan.

Dua suspek wanita yang ditahan adalah seorang warga Indonesia, Siti Aisyah dan seorang wanita warga Vietnam, Doan Thi Huong.

Dalam pada itu Khalid berkata, beliau juga telah meminta Jabatan Lembaga Pelesenan Tenaga Atom untuk mengesan kawasan-kawasan yang didapati mempunyai kesan bahan kimia terlarang itu.

“Kita sedang bekerjasama dengan jabatan tersebut untuk mengenal pasti semua-kawasan yang pernah dikunjungi suspek.
“Ini yang kita bimbangkan,” katanya.

Jong-nam, abang tiri kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un meninggal dunia akibat dibunuh menggunakan bahan kimia terlarang di KLIA2 pada 13 Februari lalu.

Setakat ini mayatnya masih berada di Hospital Kuala Lumpur sementara pihak berkuasa menunggu DNA daripada waris atau keluarganya diperoleh.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");