Membawang Hari Ini

‘Throne of Thorns’ Uji Kemampuan Zizi Zulkifli

KUALA LUMPUR:Pelakon dan pengarah, Zizi Zulkifli tidak pernah jemu dalam usaha mengangkat budaya Melayu kini menerusi persembahan teater Inggeris yang jelas mencabar kemampuannya.

Menurut Zizi, pementasan teater Throne of Thorns yang menggarapkan elemen persembahan makyong dan diadun dengan karya Barat – The Tampest milik William Shakespeare bakal memberi nafas baharu kepada persembahan teater tradisional.

“Mengarahkan teater tradisional Melayu yang dilakonkan oleh orang Melayu sendiri adalah perkara yang biasa.

“Namun menjayakan persembahan teater kontemporari dengan teknik teater tradisional Melayu dan dilakonkan oleh orang asing benar-benar mencabar.

“Menerusi Throne of Thorns para pelakon perlu melakukan pergerakan tari Melayu dan bercakap dalam lenggok makyong,” katanya memetik sumber mStar Online.

Teater Throne of Thorns arahan Zizi bakal dipersembahkan pada 17 hingga 19 Februari ini di Panggung Eksperimen Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (Aswara) bermula pukul 8.30 malam.

Throne of Thorns merupakan projek teater yang dipentaskan Zizi sewaktu menyelesaikan pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Produksi Teater di Universiti Of Wollongong, Sydney.

Kali pertama ia dipentaskan ialah pada 2015 di Australia dan dilakonkan oleh 10 orang pelakon dari negara itu sendiri.

“Untuk persembahan kali ini saya ingin tampilkan sedikit kelainan iaitu dengan menampilkan dua pelakon Melayu iaitu Zamzuriah Zahari dan Baisah Husin sebagai pemuzik,” kata Zizi.

Jelas Zizi 10 pelakon Australia itu akan tiba di Kuala Lumpur pada Isnin dan mereka mempunyai masa selama 10 hari untuk berlatih.

“Mereka sudah mula berlatih secara berperingkat sejak November lalu dan dalam tempoh itu saya melakukan pemantauan secara online sahaja.

“Jadi dalam masa 10 hari selepas mereka tiba nanti, semua tenaga produksi akan mula melakukan persiapan.

“Sebagai pengarah saya perlu melakukan penambahbaikan selepas semua pelakon bergabung untuk disesuaikan dengan selera dan pemahaman penonton tempatan di sini,” katanya.

Teater ini akan dipersembahkan oleh Pusat Seni Tradisional Pentas (Putra) dan mendapat sokongan daripada Fakulti Filem, Teater dan Animasi, UiTM Shah Alam dan Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (Wham).

Tiket yang dijual pada harga RM20 dan RM10 bagi pelajar boleh dibeli di Aswara.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");