Membawang Hari Ini

Amar Asyraf Mungkin Tarik Diri Dari Teater Putera La Galigo

KUALA LUMPUR: Salah seorang pelakon teater bangsawan Putera La Galigo, Amar Asyraf tidak menolak kemungkinan untuk menarik diri daripada menjayakan teater berkenaan.

Menurut Amar, 31, berkata, tindakan itu mungkin diambil sekiranya sikap tidak serius produksi pihak produksi masih berteka-teki mengenai tarikh baharu pementasan itu yang sepatutnya dipentaskan pada Disember lalu.

“Saya difahamkan ia akan diteruskan tapi selepas raya Aidilfitri tahun ini. Tapi jika tiada apa-apa perkembangan, saya akan tinggalkan produksi.

“Maknanya saya beri (tempoh) sampai bulan Ramadan ni sahaja kerana jika nak pentaskan lepas raya, kami perlu mulakan latihan pada bulan puasa,” katanya, lapor mstar.

Amar atau Amar Asyraf Zailuddin berkata demikian ketika mengulas mengenai perkembangan baharu teater arahan Ketua Jabatan Drama, Pusat Kebudayaan Universiti Malaya, Dr Rosdeen Suboh yang sepatutnya dipentaskan pada 16 Disember lalu.

Sebelum ini Keno Production selaku syarikat yang bertanggungjawab menerbitkan teater berkenaan memaklumkan penangguhan itu dibuat bagi melakukan ubah suai supaya karya tersebut menjadi lebih baik.

Akui Amar, sungguhpun sudah tawar hati dengan sikap produksi tersebut, dia bagaimanapun masih menaruh harapan untuk melakonkan watak utama sebagai Raja Lumu.

“Walaupun tawar hati, tapi saya nak buat (berlakon) juga sebab watak itu menarik. Saya nak orang tengok sisi lain saya sebagai pelakon.

“Apabila berlakon teater kita kena buat live action, saya mahu orang nilai kemampuan saya.

“Selain itu saya juga sudah beri komitmen yang tinggi termasuk belajar silat di luar set latihan,” katanya.

Tambah Amar, dia juga tidak mahu pengorbanannya selama ini termasuk menolak beberapa tawaran berlakon drama terus menjadi sia-sia.

“Memanglah buat masa ini mereka suruh saya teruskan sahaja aktiviti seni seperti biasa.

“Tapi pada masa sama saya tetap ambil langkah berjaga-jaga dengan tidak menerima tawaran drama berepisod,” katanya yang bakal muncul menerusi teledrama Cucu Atok yang akan ditayangkan di TV3 tidak lama lagi.

Selain Amar, pelakon lain yang turut terlibat dalam pementasan itu ialah Datuk Ahmad Tamimi Siregar, Tasha Shilla, Isa Khan, Raja Azura, Hafizd Roshdi, Wan Raja, Harun Hashim, Zack Kool, Zarina Raja Lawak dan Aliff (AF).

Teater Putera La Galigo mengisahkan sejarah Kesultanan Selangor yang pertama dan ia bakal dipentaskan dengan kerjasama kerajaan negeri Selangor.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");