Berita Hari Ini

Keputusan SPM 2016 Menunjukkan Penurunan

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof pada sidang akhbar pengumuman SPM hari ini  mengumumkan bahawa sejumlah 102 daripada 434,535 calon SPM 2016 mendapat keputusan semua A+, iaitu bersamaan 1.94 peratus dan juga penurunan 0.66 peratus berbanding tahun 2015.

Tambahnya, SPM 2016 mencatat indeks Gred Purata Nasional (GPN) 5.10, lebih baik berbanding 5.15 pada 2015.

Para calon turut meluahkan mereka mengalami tekanan yang berbeza kerana merupakan kumpulan pertama yang menduduki menduduki Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) pada 2014.

pun apa sahaja keputusan, para ‘senior’ atau mereka yang telah melalui SPM sebelum ini terus memberikan kata-kata semangat.

Kata mereka, usaha harus diteruskan dan para pelajar tidak boleh berputus asa.

Mahu ibu bapa bangga… itulah antara harapan segelintir calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2016 yang mengambil keputusan peperiksaan mereka hari ini.

Walaupun empunya diri bersedia dengan apa sahaja keputusan, tetapi perasaan ibu bapa tetap diutamakan.

Ramai calon SPM 2016 menzahirkan perkara itu melalui akaun media sosial masing-masing, sekali gus memberi petunjuk tentang sebahagian daripada sentimen yang bermain dalam fikiran mereka.

 

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");