Membawang Hari Ini

Dituduh Jadi Batu Api, Zed Zaidi ‘Diserang’ Netizen

PETALING JAYA: Langkah aktor Zed Zaidi membuat laporan polis dan menuntut beberapa selebriti dari Singapura dilarang memasuki negara ini membawa padah selepas tindakan itu mengundang kemarahan netizen.

Zed atau Rozaidi Abdul Jamil didakwa mempunyai agenda tertentu apabila dia enggan menerima permohonan maaf Najip Ali mempersendakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak walaupun maaf itu dibuat secara terbuka oleh Najip pertengahan minggu lalu.

Bagaimanapun menurut Zed, tindakannya itu atas kapasiti kedudukannya sebagai Presiden, Persatuan Seniman Malaysia dibuat secara profesional bagi mempertahankan maruah negara.

Najip Ali mengemukakan permohonan maaf kepada Perdana Menteri pada 5 April lalu.

“Saya bukan batu api dan saya tak peduli apa orang cakap tentang tindakan saya yang mewakili Seniman. Orang mahu saya matang dalam isu ini tapi persoalannya adakah mereka melihat isu yang wujud ini secara profesional?

“Isu Najip dan Mediacorp telah meminta maaf itu sudah jelas. Tapi apa yang kami persoalkan ialah tahap profesionalisme selebriti lain yang turut terlibat mempersendakan Perdana Menteri kita. Kenapa mereka tidak mohon maaf?” katanya memetik laporan mStar Online.

Zed mengulas mengenai tuduhan kononnya dia sengaja memperbesarkan isu berkenaan sungguhpun Najip sudah berhadapan ‘tindakan’ apabila digugurkan sebagai juri tetap program Maharaja Lawak Mega 2017 (MLM2017) terbitan Astro.

Tindakan Zed itu telah dikecam oleh netizen yang dilihat seperti mahu ‘mengipas’ pihak-pihak tertentu untuk kepentingan peribadi.

Tambah Zed, dia tidak berniat untuk bermusuhan dengan rakan artis dari negara luar sebaliknya mahu mereka menghormati budaya dan peraturan jika ingin mencari rezeki di Malaysia.

“Saya tak ada masalah dengan dia dan bukan nak cari gaduh dengan Najip Ali. Tapi dia perlu tahu cara nak selesaikan isu ini dengan baik. Dia sudah buat salah, jadi seharusnya dia hubungi saya sebagai Presiden Seniman.

“Dengan sedikit perbincangan saya yakin isu ini boleh diselesaikan jika dia berhubung dengan saya,” katanya.

Sementara itu ditanya sama ada tindakannya mempertahankan Perdana Menteri dibuat bermotifkan kepentingan politik kerana dia turut mempunyai jawatan dalam parti pemerintah, Zed segera menafikannya.

Jelas Zed, segala kritikan dan kenyataan yang dibuat dalam isu ini adalah mewakili Seniman.

“Tolong jangan campur aduk peranan saya dalam pertubuhan lain. Saya tak berselindung di sebalik jawatan Presiden Seniman untuk meraih sokongan politik.

“Saya terlibat dengan banyak pertubuhan dan NGO. Memandangkan isu ini berkaitan dunia hiburan, jadi semua tindakan saya adalah mewakili Seniman, tiada kaitan dengan politik,” katanya.

image: http://www.mstar.com.my/hiburan/berita-hiburan/2017/04/11/zed-zaidi-dikutuk-netizen/~/media/537f6e65b2584b548d5cb404983e5018.ashx?la=en

Freddie Fernandez
Dalam pada itu mengulas mengenai kenyataan ‘pedas’ beberapa selebriti tempatan terhadapnya dalam mempertahankan Najip, Zed berkata beliau menerima perkara itu dengan hati terbuka.

“Saya faham mengapa mereka beria-ria pertahankan Najip Ali. Ada antara mereka mempunyai hubungan baik dengan dia… kawan baik. Tak hairanlah mereka nak hentam saya.

“Tapi apa yang saya pelik, saya dihentam oleh rakan artis dan masyarakat di negara sendiri kerana pertahankan maruah negara,” katanya.

Persatuan Karyawan Kurang Senang Terhadap Zed Zaidi

Menerusi perkembangan sama, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia, Datuk Freddie Fernandez turut melahirkan rasa kurang senang terhadap tindakan Zed memperbesarkan isu berkenaan.

Kata Freddie, Zed terlalu berlebih-lebihan dalam berhadapan isu ini hingga mengabaikan pandangan penggiat industri hiburan secara keseluruhannya.

“Siapa Zed nak tolak permohonan maaf Najip? Orang itu sudah minta maaf, jadi terimalah dengan hati terbuka tanpa perlu mengeruhkan lagi keadaan.

“Lagipun kenyataan Najip dalam program yang disertainya itu bukanlah penghinaan yang melampau. Dia bergurau dengan cara yang berlapik.

“Saya pasti jika Najip betul-betul menghina, ramai lagi pihak lain akan bersuara dan pertahankan Perdana Menteri,” katanya.

Tambah Freddie, Zed seharusnya mendapatkan pandangan ahlinya telebih dahulu sebelum mengambil apa-apa tindakan.

“Saya yakin ahlinya sendiri juga tidak bersetuju dengan tindakan Zed. Nasihat saya ialah supaya Zed bertenang dan sabar,” katanya.

Dalam rancangan OK Chope! yang disiarkan di Channel 5, milik MediaCorp Singapura pada 29 Mac lalu, pesertanya diminta melengkapkan tajuk berita berkaitan Najib yang dikurangkan satu perkataan iaitu Najib slams______for threatening Malaysia’s progress.

Perkataan asal yang tertinggal pada berita itu ialah ‘fake news’.

Selain Najip, selebriti lain yang terlibat ialah, Vernetta Lopez, Sam See, Rishi Budhrani dan Mike Kassim.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");