Membawang Hari Ini

Ifa Raziah Alami Muntah-Muntah Kerana Luka Dalam Perut

Penyanyi, Ifa Raziah pada mula menyangka muntah-muntah yang dialaminya sebelum ini, adalah alahan mengandung namun apa yang berlaku adalah disebabkan asid refluks berlebihan.

Akibatnya, penyanyi dangdut itu terpaksa menjalani rawatan di hospital dan melakukan pembedahan untuk memulihkan kesakitan yang dialaminya itu.

Ifa mengakui keadaannya kini semakin pulih selepas menjalani pembedahan merawat luka dalam perutnya akibat masalah asid refluks, baru-baru ini.

Berkongsi kisah sebelum dibedah, Ifa Raziah memberitahu dia mengalami simptom seperti sakit perut dan muntah-muntah.

“Sebelum itu,saya sering muntah-muntah selepas makan atau minum. Pada mulanya, saya ingat mengandung tetapi selepas berjumpa doktor, rupanya saya mempunyai asid refluks berlebihan.

“Sekarang Alhamdulilah, saya sudah semakin pulih. Cuma saya perlu menjaga pemakanan saya terutama makan mengikut waktu yang betul serta elak makanan yang pedas,” katanya memetik sumber Astro Gempak.

Selain masalah asid refluks yang berlebihan di perut, Ifa memberitahu doktor turut mengesan hatinya bengkak dan fibroid sebesar empat sentimeter dalam rahim.

“Tidak sangka selepas doktor membuat pemeriksaan endoskopi, dia jumpa dengan beberapa masalah lain di dalam perut saya.

“Selepas pembedahan itu, saya turut bercuti kerana perlu berpantang seperti orang selepas bersalin.

“Namun saya bersyukur kini kesihatan saya semakin baik,” katanya lagi.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");