Berita Hari Ini

Najib Kecam Serangan Bom Dua Gereja Di Mesir

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak mengecam serangan bom ke atas dua buah gereja di bandar Tanta dan Iskandariah di Mesir pada Ahad yang menggorbankan puluhan nyawa.

“Saya begitu jelak dengan serangan pengecut di gereja di Tanta dan Iskandariah. Pada masa berkabung ini (di Mesir), ingatan dan doa kami bersama keluarga mangsa yang hilang dan rakyat Mesir.

“Serangan ini adalah satu lagi peringatan kepada ancaman keganasan. Kita tidak boleh menyerah, dan setiap kekejaman perlu menguatkan tekad kita,” katanya menerusi Facebook beliau pada Isnin.

Najib berkata hasrat Daesh hanyalah untuk memecahbelahkan masyarakat sama ada penganut Islam, Kristian atau agama lain.

Namun jelas beliau, serangan tersebut hanya akan menyaksikan penentangan lebih kuat masyarakat dalam melawan ancaman kumpulan pelampau itu.

Dilaporkan 40 nyawa terkorban dalam serangan di dua buah gereja di bandar Tanta dan Iskandariah di Delta Nil pada Ahad.

Insiden itu turut mendorong Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi, mengisytiharkan darurat selama tiga bulan, memetik sumber mStar Online.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");