Berita Hari Ini

Bantu Namakan Orang Utan Albino

Jakarta: Orang ramai diminta menamakan seekor orang utan albino yang sangat jarang ditemui selepas organisasi perlindungan menjadikan haiwan itu sebagai ‘duta’ spesies yang semakin terancam berkenaan.

Orang utan betina yang berbulu putih dan bermata biru itu diselamatkan di daerah Kapuas Hulu daripada penduduk kampung yang mengurungnya di dalam sangkar.

Yayasan Orang utan Borneo (BOSF) yang menjaga spesies terancam berkenaan memberitahu, ini adalah kali pertama dalam tempoh 25 tahun badan itu menerima orang utan albino.

Kata badan itu, orang utan berkenaan yang berusia lima tahun masih lemah dan dijangkiti parasit serta takutkan manusia.

Badan itu juga mahu mencari nama untuk orang utan berkenaan yang bersesuaian dengan situasi haiwan itu.

“Dia kini menjadi duta kepada spesiesnya dan sebab itu kami meminta orang ramai membantu kami untuk menamakannya,” kata BOSF dalam satu kenyataan kelmarin.

Kata kenyataan itu, orang utan berkenaan kini ditempatkan di pusat pemulihan BOSF yang memelihara hampir 500 orang utan. – AFP

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");