Isu Panas

DAP Ada Hak Yang Sama Dalam Pakatan Harapan

KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (PAN) membayangkan parti sekular DAP akan mempunyai hak yang sama sekiranya Pakatan Harapan berjaya memerintah negara ini.

Setiausaha Organisasi PAN, Suhaizan Kayat berkata, Pakatan Harapan yang turut dianggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak seperti Barisan Nasional (BN).

“Antara propaganda UMNO adalah seolah-olah DAP mahu menguasai Pakatan Harapan. Lim Kit Siang nak jadi ditaktor.

“Setiap parti dalam Pakatan Harapan mempunyai hak yang sama berbeza dengan BN,” ujarnya dalam satu kenyataan di Facebook hari ini.

Pakatan Harapan ditubuhkan DAP, PKR dan PAN dua tahun lalu selepas berjaya menyingkirkan PAS daripada gabungan parti pembangkang yang dulu dikenali sebagai Pakatan Rakyat.

PAS diketepikan kerana parti itu enggan berkompromi dalam beberapa isu akidah Islam yang dianggap menyusahkan usaha pembangkang menumbangkan UMNO.

Pakatan Harapan kemudian menjalin kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang diasaskan Tun Dr. Mahathir Mohamad selepas bekas Perdana Menteri itu berpaling tadah daripada UMNO.

Mahathir meninggalkan UMNO dan bekerjasama dengan pembangkang bagi melunaskan dendamnya kerana beberapa kepentingan peribadinya tidak dipenuhi Kerajaan Persekutuan.

Suhaizan dalam pada itu mendakwa, sejak ketiadaan PAS, semakin banyak parti politik mahu menyertai Pakatan Harapan termasuk Hindraf.

“Inilah bezanya antara Pakatan Rakyat dan Pakatan Harapan Semasa Pakatan Rakyat banyak parti takut nak `join’. Dalam Pakatan Harapan banyak parti nak `join’,” katanya.

Hindraf semalam membuat pengumuman akan menyertai Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) bagi menumbangkan UMNO dan BN.

Hindraf merupakan pihak paling lantang membantah kehadiran pendakwah Islam terkemuka, Dr. Zakir Naik ke negara ini dan mendesak beliau dihalau keluar daripada Malaysia.

Pertubuhan berasaskan agama Hindu itu turut meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menasihati Malaysia membatalkan status Pemastautin Tetap (PR) kepada Dr. Zakir.

Sebelum ini satu video dipercayai ucapan pemimpin Hindraf mengkritik asal usul kaum Melayu di negara ini tersebar meluas di media sosial. – MYNEWSHUB.CC

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");