Isu Panas

Guan Eng Kesal Pegawainya Ditampar

GEORGETOWN – Ketua Menteri, Lim Guan Eng kesal dengan apa yang berlaku ke atas Pegawai Penerangan Pejabat Ketua Menteri, Zaidi Ahmad yang ditampar peserta himpunan di hadapan sebuah masjid semalam.

Guan Eng berkata, budaya memukul orang dilihat menjadi budaya baharu yang dibawa masuk ke dalam kehidupan masyarakat negara ini pada masa kini.

Menurutnya, keganasan tidak perlu berlaku sekiranya terdapat perbezaan pendapat tentang sesuatu perkara sebaliknya boleh dibincang dengan baik.

“Saya kesal dengan apa yang berlaku kerana ia tidak seharusnya berlaku keganasan di kalangan masyarakat kita. Walau apa pun, tak boleh pukul orang. Saya lihat ini dah jadi budaya baru. Saya juga amat prihatin dengan apa yang berlaku ke atas pegawai saya.

“Apa-apa hal atau tak sependapat, akan pukul orang. Ini bukan budaya Malaysia, ia budaya luar yang ganas dibawa masuk ke dalam kehidupan masyarakat Malaysia,” katanya kepada media di Majlis Amal Rock-A-Duck di Batu Feringghi, hari ini lapor Sinar Harian.

Guan Eng berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung kejadian tersebut di mana Zaidi ditampar peserta himpunan aman yang membantah campur tangan Kerajaan Pulau Pinang dalam isu fatwa di Masjid Simpang Enam, Georgetown, 2.30 petang semalam.

Himpunan aman itu bertukar kecoh apabila dikatakan Zaidi cuba melakukan provokasi terhadap Pengerusi Jaringan Muslimin Pulau Pinang (JMPP), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin ketika sedang berucap selepas solat Jumaat.

Bagaimanapun, kekecohan itu berjaya dikawal beberapa anggota polis cawangan khas yang berada di lokasi kejadian.

Dalam pada itu, Guan Eng berkata, dia menyerahkan kes itu kepada Zaidi untuk menguruskannya.

“Saya sudah hubungi dia (Zaidi) dan dia kata dia nak urus sendiri. Ini kerana, kejadian itu tiada kaitan dengan jawatannya sebagai pegawai kerajaan negeri tetapi lebih kepada peribadi.

“Lagi pun kejadian itu berlaku ketika dia pergi sembahyang. Saya hormat keputusan dia dan akan serahkan untuk dia urus sendiri,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");