Berita Hari Ini

KPT Sahkan Tiada Pelajar Malaysia Berada Di Lokasi Insiden Letupan

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengesahkan tiada pelajar Malaysia berada di lokasi kejadian letupan di Manchester Arena, England.

Kejadian letupan berlaku di lokasi utama bagi konsert Ariana Grande.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan KPT, Education Malaysia United Kingdom dan Ireland (EMUKE) mengesahkan sejurus letupan berlaku, hebahan mula dilakukan melalui Facebook dan WhatsApp kepada persatuan pelajar di Manchester.

Hebahan turut dilakukan kepada kawasan sekitar Manchester bagi memastikan tiada pelajar Malaysia yang berada di tempat kejadian.

EMUKE bagaimanapun berkata, pihak mereka akan terus memantau dan melaporkan perkembangan semasa serta mengingatkan semua pelajar supaya terus berhati-hati.

Seramai 1,303 pelajar Malaysia berada di Manchester bagi melanjutkan pengajian di University of Manchester, Manchester Metropolitan University dan University of Salford.

Dalam kejadian letupan itu, 19 orang terkorban dan 50 yang lain cedera dalam kejadian yang disiasat sebagai serangan pengganas.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");