Isu Panas

Pembangkang Perlu Buktikan Taat Setia Kepada Negara – Fahariyah

KUALA LUMPUR: Kepimpinan pembangkang perlu segera membuktikan taat setia masing-masing bahawa mereka sememangnya warganegara Malaysia sejati.

Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Fahariyah Md Nordin berkata selama ini mereka hanya tahu mencari salah kepimpinan kerajaan Barisan Nasional sedang hakikatnya pembangkang sentiasa beretorik dan hanya berpolitik setiap masa demi kepentingan sendiri sahaja.

Setelah kes wakil rakyat DAP Dr Ting Tiong Choon sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut dilucutkan kelayakan, kini kepimpinan pembangkang perlu memikul tanggungjawab dan membuktikan kewarganegaraan mereka.

“Masyarakat pastinya terkejut dengan laporan media berhubung pelucutan kelayakan ADUN Pujut selepas didapati memiliki dua kewarganegaraan.

“Ekoran daripada isu ini sudah pasti kini timbul persoalan berapa ramaikah sebenarnya pemimpin pembangkang yang mempunyai dua kewarganegaraan.

“Ini kerana umum mengetahui ramai pemimpin pembangkang yang mempunyai hubungan istimewa dengan negara jiran, maka tidak mustahil ada di kalangan pemimpin pembangkang telah memiliki kerakyatan negara tersebut,” katanya lapor Astro AWANI.

Fahariyah mengulas isu pemecatan Tiong Choon yang diumum Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar baru-baru ini, sekali gus dipercayai kes pertama di Malaysia selepas Menteri Kewangan Kedua Sarawak Datuk Seri Wong Soon Koh membentangkan usul untuk melucutkan kelayakan Dr Ting.

Soon Koh membuat usul itu atas dasar wakil rakyat DAP berkenaan mempunyai kerakyatan Australia yang dilepaskannya pada 4 April 2016, tiga minggu sebelum berlangsungnya pilihan raya negeri.

Tegasnya yang juga Ketua Puteri UMNO Bahagian Ledang, tindakan merahsiakan status pemilikan dua kewarganegaraan itu merupakan sesuatu yang memalukan dan menghina institusi Perlembagaan, Parlimen dan DUN sekali gus langsung tidak menghormati peruntukan undang-undang yang ditetapkan.

“Malah sebagai seorang rakyat, tanah tumpah negara kita perlu disanjung tinggi dan dimuliakan dan bukannya diperdagangkan dengan begitu hina sekali.

“Pastinya sikap patriotik seseorang rakyat yang memiliki dua kewarganegaraan itu akan terus dipersoal dan menjadi bahan permainan, usikan pihak lain termasuk pemerhati politik antarabangsa yang akan melabel wakil rakyat Malaysia sebagai pemimpin tangkap muat dan tidak cintakan negara,” ujarnya.

Sebelum ini, Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Ibdilillah Ishak meminta Penasihat DAP, Lim Kit Siang menjawab isu berkaitan penipuan parti itu di dalam pilihan raya lepas melibatkan Tiong Choon sebagai ADUN Pujut.

Tegasnya, Kit Siang turut dipertikai kerana membenarkan Tiong Choon yang mempunyai kerakyatan negara asing untuk bertanding pada pilihan raya yang lepas.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");