Berita Hari Ini

Pemburu Texas Tangkap Katak Gergasi

SEORANG lelaki mendakwa telah berjaya menangkap seekor katak gergasi yang dipanggil Frogzilla.

Sekeping gambar menunjukkan pemburu itu mengukir senyuman sambil mengangkat seekor katak seberat hampir 6 kilogram (kg) menggunakan satu tangan dan sebelah tangan lagi memegang senapang.

Portal berita Mirror melaporkan, Persatuan Memburu Selatan Texas mengongsikan gambar tersebut di laman Facebook pada minggu lalu.

Pemilik asal gambar itu, Markcuz Rangel berkongsi gambar tersebut melalui laman web dan menyatakan bahawa Frogzilla itu telah ditangkap di dalam kolam di ladang berhampiran Batesville, Texas.

Inilah imej bullfrog yang normal. – Mirror

Hampir 250,000 orang telah berkongsi gambar berkenaan sejak dimuat naik pada 25 Mei lalu.

Namun, terdapat netizen yang mendakwa bahawa gambar itu adalah palsu terutamanya apabila katak gergasi itu dilihat memiliki rambut.

Seorang pengguna Facebook, Cheryl Stewart-Williams menulis: “Pendapat pertama saya, ‘oh wow katak ini mempunyai dreadlocks. Ia palsu.”

Manakala Ron Baia pula menambah: “Anjing chihuahua saya mempunyai berat 5kg tetapi tidak menyamai walaupun satu pertiga daripada saiz katak itu. Mengarut.”

Sementara itu, seorang pakar hidupan liar beranggapan bahawa gambar tersebut adalah asli dan mungkin kelihatan aneh disebabkan oleh ilusi optik.

Steve Lightfoot dari Jabatan Taman dan Hidupan Liar Texas mengesahkan bahawa gambar itu adalah asli dan pada masa sama memberi jaminan kepada orang ramai bahawa katak liar tidak membahayakan kawasan Selatan Texas.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");