Isu Panas

Saya Kecewa Keputusan Pas: Azmin

SHAH ALAM – Susulan keputusan Majlis Syura Ulamak Pas yang memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, beliau akur namun kecewa dengan keputusan yang dibuat.

“Saya kecewa dengan keputusan Pas,” demikian ungkapnya ketika ditemui pagi ini di bangunan SUK Selangor.

Menurut Mohamed Azmin, keputusan yang dibuat itu juga membelakangkan aspirasi rakyat negeri ini yang mahukan perubahan.

“Jika kita lihat kerajaan Selangor dari tahun 2008 yang terbentuk atas semangat dan prinsip tahaluf siyasi, sudah banyak pencapaian dan kejayaan besar yang telah kita capai termasuklah perkembangan umat Islam dan agama Islam.

“Atas prinsip tahaluf siyasi ini lah kerajaan berjaya laksanakan mandat dan aspirasi rakyat maka, keputusan ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada harapan tinggi rakyat untuk laksanakan perubahan,” katanya ketika ditemui di lobi utama bangunan SUK Selangor.

Semalam, Majlis Syura Ulamak Pas  memutuskan untuk membatalkan hubungan politik tahaluf siyasi parti itu dengan PKR.

Setiausahanya, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata, terdapat banyak pelanggaran terhadap syarat-syarat tahaluf siyasi menurut pertimbangan hukum syarak dan akhlak Islam yang membawa kepada pembatalan ini.

Sementara itu, pagi tadi, ketiga-tiga exco Pas Selangor telah dipanggil untuk memberikan penjelasan mereka berhubung perkara ini kepada Mohamed Azmin.

“Penjelasan telah diberikan kepada saya dan ia akan diteliti terlebih dahulu serta saya juga akan bawa penjelasan tersebut kepada Presiden PKR, (Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail).

“Segala tindakan akan diambil selepas perbincangan dengan Presiden dibuat,” katanya lagi.

Tambahnya lagi, beliau yang juga merupakan Timbalan Presiden PKR, sudah melakukan apa yang patut untuk mengelakkan perkara ini terjadi.

“Saya sudah lakukan segala yang termampu namun, kesabaran ada batasannya,” katanya.

Semalam Pesuruhjaya Pas Selangor yang baharu, Sallehen Mukhyi berkata, Pas mengekalkan khidmat tiga exconya dalam pentadbiran Kerajaan Selangor sehingga Dun dibubarkan, walaupun Majlis Syura Ulama parti itu memutuskan untuk membatalkan hubungan politik dengan PKR.

Menurutnya, khidmat tiga exco itu perlu dikekalkan kerana ia adalah mandat yang diberi oleh rakyat pada PRU14.

“Namun, Pas Selangor akur dan menghormati keputusan Majlis Syura Ulama Pas yang memutuskan hubungan politik Tahaluf Siyasi antara Pas dan PKR telah terbatal,” katanya dalam kenyataan.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");