Membawang Hari Ini

Usaha Anne Hathaway Berbaloi

PERJALANAN wanita ini di dalam industri seni sebenarnya bermula dari pentas teater.

Anne Jacqueline Hathaway atau lebih dikenali dengan nama Anne Hathaway sebenarnya tidak pernah mengimpikan untuk berada di tengah gemerlapan populariti.

Namun darah seni yang mengalir dari ibunya, Kate McCauley Hathaway, membawa anak kedua daripada tiga beradik ini berlakon dan filem pertamanya pada 2001, The Princess Diaries.

Walaupun mendapat sambutan dan muncul dengan sekuel, ia bagaimanapun belum meletakkan aktres kelahiran Brooklyn, New York ini di tahap membanggakan.

Berbekalkan bakat dan minat yang mendalam, dia bekerja keras mencipta nama. Peranannya menerusi filem The Devil Wears Prada akhirnya meletakkannya sebagai pelakon ternama.

Kini selepas 16 tahun, isteri kepada Adam Shulman ini mampu duduk sebaris pelakon Hollywood terkenal.

Wanita berusia 35 tahun yang sedang meniti glamor ini sempat berkongsi pendapat mengenai Hollywood.

“Hollywood bukan tempat kesaksamaan. Saya tidak bercakap kerana saya marah atau berdasarkan penilaian sendiri, tetapi berdasarkan fakta statistik.

“Walaupun saya pernah melihat dan bekerja dalam beberapa filem yang berkisarkan  wanita tapi hakikatnya tidak seperti yang digambarkan.

“Oleh itu amat penting untuk kita sendiri mengubah dan menyesuaikan diri untuk berada dalam senario tertentu,” katanya.

Terbaru, Hathaway tampil dalam filem Colossal selepas kali terakhir muncul menerusi filem Alice Through the Looking Glass tahun lalu.

Bercerita penglibatannya mengenai filem itu, bintang yang juga berbakat dalam bidang seni suara ini berkata, filem tersebut sebenarnya menjalani penggambaran pada akhir 2015.

“Ketika membaca skripnya, saya tertarik dan saya kata pada diri saya, saya perlu buat. Jadi saya terus berjumpa dengan pengarah, Nacho Vigalondo dan beritahu dia tidak perlu  berbincang lagi dan jom buat filem ini,” katanya.

Tambahnya, apa yang membuatkan dia tertarik untuk membintangi Colossal adalah kerana karakter Gloria yang tidak jauh beza dengan karakter sebenarnya.

“Bagi saya ia adalah sebuah cerita yang berbeza dan orang harus menontonnya. Filem ini juga mengenai wanita,” ujarnya.

Colossal mengisahkan Gloria yang kehilangan kerja di New York dan ditinggalkan oleh teman lelakinya, telah berpindah semula ke kampung halamannya.

Dia kemudian mendapati sesuatu yang aneh iaitu dirinya mempunyai kaitan dengan gergasi Kaiju menyerang Seoul.

Anne Hathaway bersama anaknya Jonathan Robenks Shulman

Saat indah

Sementara itu, berkongsi momen indah yang dilalui selepas bergelar ibu kepada Jonathan Robenks Shulman Mac 2016, Hathaway berkata, hasratnya sejak empat tahun lalu akhirnya menjadi kenyataan.

“Tanyalah mana-mana wanita di dunia ini, mereka pasti ingin bergelar ibu. Saya sendiri sudah lama mendambakan saat ini dan kehadiran Jonathan menyempurnakan impian saya.

“Malah setiap saat yang saya lalui cukup berharga dan saya menikmati saat ini,” jelasnya yang gembira kerana anaknya dikelilingi mereka yang tahu menghargai dan menyayangi.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");