Isu Panas

Anwar Enggan Jadi Calon PM Pakatan Harapan

PETALING JAYA: Bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) memutuskan untuk tidak menawarkan diri selaku perdana menteri pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Beliau melalui kenyataan yang dikeluarkan menerusi PKR pada Sabtu berkata, Pakatan Harapan harus memberikan perhatian kepada dasar negara, kepincangan sistem dan ke arah kemenangan PRU ke-14.

“Isu pinggiran lainnya, muslihat perebutan kuasa dan kedudukan atau keterlanjuran kata kurang sopan dalam Pakatan Harapan tidak harus diizinkan.

“Pergeseran sedemikian melelahkan kerana keputusan adalah di tangan rakyat dalam PRU,” katanya.

Tegas Anwar, Pakatan Harapan perlu mengekalkan tradisi musyawwarah dan konsensus seperti yang diamalkan parti itu sebelum ini.

Bagi beliau, semua ketua parti mempunyai kedudukan yang sama dan kedudukan pengerusi hanya sebagai penyelaras.

Namun, Anwar meminta agar semua pihak dalam Pakatan Harapan untuk meneliti semula cadangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PBBM) untuk merombak struktur Pakatan Harapan menjadikannya mirip Barisan Nasional (BN).

“Dengan hasrat merangkul semua kekuatan dalam satu pasukan mantap menentang Umno-BN, adalah dirasakan wajar memastikan penyertaan semua pimpinan secara berkesan.

“Ini termasuk memanfaatkan kedudukan dan peranan Tun Mahathir. Agak kurang bijak untuk membuat sebarang andaian sebelum semua pimpinan parti menyatakan sikap dan usul tersebut dimuktamadkan,” jelasnya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");