Berita Hari Ini

FGV: Nasib Isa Dan Zakaria Ditentukan Hari Ini

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka membuat pengumuman penting hari ini mengenai kedudukan Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) Tan Sri Isa Samad dan Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Zakaria Arshad dalam syarikat itu.

Difahamkan, satu mesyuarat dijadual diadakan di Putrajaya untuk membincangkan isu FGV, termasuk laporan disediakan pihak bebas dilantik kerajaan untuk mencari penyelesaian kepada kemelut melanda syarikat perladangan terbesar negara.

Menurut satu sumber seperti dilaporkan Berita Harian, Isa juga dijadualkan akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Putrajaya, hari ini lapor Astro Awani.

Sumber itu mengulas khabar angin dan spekulasi bahawa Isa akan digugurkan sebagai pengerusi untuk memberi ruang kepada kerajaan merombak pengurusan tertinggi syarikat senaraian awam itu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Azam Baki sebelum ini mengesahkan bahawa ia telah memulakan siasatan berhubung isu FGV yang melibatkan beberapa individu dalam organisasi tersebut.

Katanya, pegawai SPRM juga telah menggeledah ibu pejabat FGV pada 8 Jun dan merampas dokumen-dokumen yang berhubung kait dengan siasatan kes tersebut bagi membantu siasatan.

Sehari sebelum itu, Zakaria tampil memberikan keterangan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

Sebelum ini, Isa menegaskan tidak akan meletakkan jawatan sebagai Pengerusi FGV kerana tiada sebab untuknya berbuat demikian.

Jelasnya, banyak pihak boleh memberikan pandangan, namun tidak semua faham dengan isu yang melanda syarikat itu.

Kemelut FGV mencapai kemuncak apabila Isa dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Zakaria, Ketua Pegawai Kewangan FGV Ahmad Tifli Mohd Talha, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading Ahmad Salman Omar dan Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products Kamarzaman Abd Karim, untuk bercuti, pada 6 Jun lalu.

Susulan krisis itu, kerajaan melantik bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala sebagai orang tengah bagi mencari penyelesaian kepada krisis berkenaan.

Isa ketika dihubungi BH mengenai desas-desus kedudukan beliau dalam FGV berkata:

“Saya tidak tahu (khabar ingin mengenai kedudukan beliau), saya tak mahu komen apa-apa lagi sekarang. Kita tunggu dulu.”

Zakaria pula berkata, beliau bersedia menerima apa sahaja keputusan kerajaan mengenai nasib dirinya di dalam syarikat itu.

Sementara itu, Pengerusi FELDA Tan Sri Shahrir Samad, ketika ditemui BH di Johor Bahru pada Ahad, menafikan beliau turut dijemput untuk menghadiri mesyuarat di Putrajaya, hari ini.

“Saya tidak dipanggil (pertemuan di Putrajaya hari ini), jadi saya tak tahu apa mesyuarat (akan dibincang atau diumumkan). Buat masa ini, cerita mengenai pengguguran Isa dan Zakaria, hanya khabar angin.

“Kita tunggulah esok (Isnin) kerana kali ini Perdana Menteri nampak serius. Kerajaan serius sehingga melantik pihak bebas (Idris) untuk mengumpul maklumat mengenai apa yang berlaku dalam FGV,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");