Membawang Hari Ini

Ramadan Dan Aidilfitri Tahun Ini Berbeza – Mat Dan

Kedatangan Ramadan pada tahun ini mungkin berbeza dari tahun-tahun sebelumnya bagi Mat Dan, personaliti televisyen berbangsa Inggeris yang fasih dengan loghat Terengganu.

Ini kerana Mat Dan atau nama Islamnya Kareef Danial, 26, buat pertama kalinya menyambut Ramadan dan Aidilfitri sebagai seorang suami selepas melangsungkan perkahwinan bersama gadis yang berasal dari Chendering, Terengganu, Nadifa Adnan, 28, Mac lalu.

Malah sepanjang Ramadan ini Mat Dan mengurangkan aktiviti seninya untuk bersama-sama isteri membuka gerai di bazar Car Food Sahur di Pantai Batu Buruk yang menyediakan menu seperti bihun goreng, kuih ropa dan brownies.

Mat Dan berkata keputusan untuk berniaga secara kecil-kecilan pada Ramadan ini bukan berniat untuk mencari keuntungan semata-mata tetapi tertarik dengan konsep yang diketengahkan penganjur iaitu berniaga sambil membuat amal.

“Ia juga satu strategi kami, suami isteri untuk mencari dan mencuba pasaran brownies air tangan isteri saya dan insya-Allah jika sambutan menggalakkan kami akan mencuba untuk jualan selepas Aidilfitri nanti,” katanya.

Mengulas perasaannya menyambut Syawal sebagai suami, Mat Dan berkata beliau bersyukur kerana tahun ini beliau tidak lagi beraya berseorangan selepas memeluk Islam tujuh tahun lepas.

“Bukanlah bermakna sebelum ini saya menyambut Syawal seorang, tapi tahun ini lebih bermakna sebab ada isteri dan sebagai peneman di pagi Syawal. Insya-Allah pada tahun ini saya akan menyambut hari raya bersama keluarga mentua di Kuala Terengganu.

“Persiapan hari raya pun sederhana saja. Baju raya adalah dalam empat pasang. Mungkin selepas hari raya baru saya dan isteri pulang ke Kuala Lumpur bagi meneruskan kerjaya masing-masing,” katanya yang tidak sabar merasai rendang daging masakan isterinya.

Apabila ditanya apa istimewa rendang buatan isteri berbanding yang lain, Mat Dan dalam nada berseloroh berkata: “Rendang masakan isteri saya mestilah istimewa sebab dia masak penuh dengan kasih sayang.”

Mengulas perjalanan aktiviti seninya, Mat Dan yang sebelum ini merupakan hos rancangan kembara Mat Dan Kaki Jalan dan Haramain Backpackers berkata beliau akan kembali aktif dalam kerjaya seni selepas sambutan Aidilfitri.

“Untuk rancangan jangka masa panjang, saya dan seorang rakan Ahmad Safuan Rashid akan bekerjasama untuk melancarkan satu aplikasi dalam talian yang dinamakan Koya TV khusus untuk pengguna yang gemarkan rancangan televisyen berbentuk pengembaraan atau travelog.

“Insya-Allah, jika semuanya berjalan lancar aplikasi tersebut akan dilancarkan selewat-lewatnya hujung tahun ini,”  katanya yang bercita-cita untuk membina empayar perniagaan satu hari nanti selain meneruskan kerjayanya sekarang .

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");