Isu Panas

Tidak Timbul Kekeliruan – Muhyiddin

KUALA LUMPUR:Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kekeliruan tidak seharusnya timbul berhubung siapa yang memainkan peranan dalam Pakatan Harapan susulan pengumuman kepimpinan baharu pembangkang itu.

Beliau berkata, adalah jelas bahawa Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan ketua umum Pakatan Harapan yang memainkan peranan sebagai penasihat dalam isu-isu melibatkan dasar, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusinya manakala isteri Anwar yang juga Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi presiden Pakatan dengan bantuan Dr Mahathir.

“Saya tidak melihat sebarang pertindihan peranan sebagaimana yang didakwa pihak tertentu yang mengatakan bahawa kami keliru dalam kalangan kami sendiri kerana tiada pemimpin yang jelas.

“Jelasnya, mereka tidak membaca perlembagaan Pakatan Harapan dan mungkin mereka yang sebenarnya keliru,” kata Muhyiddin kepada pemberita pada Rumah Terbuka Aidilfitri yang dianjurkannya di kawasan Parlimennya di Pagoh, Sabtu lapor Mstar Online.

Pada Jumaat dilaporkan bahawa Dr Mahathir dan Anwar yang pernah menjadi seteru dahulu akan bersama-sama mengetuai Pakatan Harapan dalam pilihan raya umum akan datang.

Pakatan Harapan turut menamakan Muhyiddin, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu dinamakan sebagai timbalan presiden.

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali; Naib Presiden PPBM, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ketua DAP Sarawak, Chong Chieng Jien dan Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub dinamakan sebagai naib presiden pakatan.

Datuk Saifuddin Abdullah dinamakan sebagai setiausaha agung manakala M. Kula Segaran menjadi bendahari.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");