Berita Hari Ini

KDNK, keyakinan Pelabur Faktor Penentu Ekonomi Negara – PM Najib

KUALA LUMPUR: Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan juga keyakinan pelabur asing ke atas keteguhan ekonomi menjadi antara faktor yang menentukan ekonomi sesebuah negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata menurut laporan daripada firma audit antarabangsa PwC, Malaysia akan tersenarai sebagai kuasa ekonomi ke-24 terbesar di dunia pada tahun 2050.

“Hasil kajian ini berdasarkan peningkatan KDNK dan keyakinan pelabur asing ke atas ekonomi negara

“Sekiranya pencapaian ini menjadi kenyataan, impian kita untuk menjadi negara maju bukan angan-angan atau bualan kosong sahaja.

“KDNK Malaysia pada suku pertama melangkaui jangkaan pakar ekonomi iaitu 5.6 peratus dan sekali lagi meningkat pada suku kedua pada paras 5.8 peratus,” katanya dalam mesej radio terbaharunya, lapor Astro Awani.

Jelas Najib lagi, paras KDNK itu lebih tinggi daripada tahun lepas pada suku yang pertama iaitu empat peratus.

“Pencapaian semua ini secara langsung menguntungkan rakyat kerana hasil ekonomi kita yang semakin kukuh ini membolehkan kerajaan menyediakan perkhidmatan yang lebih baik untuk rakyat seperti membina lebih banyak hospital dan klinik, memberi bantuan kebajikan kepada golongan yang kurang bernasib baik dan sebagainya.

“Peningkatan ekonomi sesebuah negara tidak berlaku dalam sehari atau dalam tempoh yang singkat. Ia mengambil masa yang panjang dan perancangan yang teliti,” ujarnya.

Namun tegas Datuk Seri Najib, ia boleh dimusnahkan dalam sekelip masa.

“Janganlah kita melibatkan diri dengan unsur atau pihak yang cuba meruntuhkan apa yang kita telah bina selama ini kerana inilah tanah air,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");