Berita Hari Ini

Kisah Teh Tarik Tuanku

GEORGE TOWN: P.Sivagnanam pastinya berbangga apabila mengenang kembali Almarhum Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mua’adzam Shah sering memuji teh tarik yang dibuatnya.

“Almarhum baginda boleh minum kopi-o di tempat-tempat lain, tetapi setiap kali baginda bermain golf di Harvard Golf and Country Club, baginda pasti akan meminta saya buat teh tarik,” kata bekas tukang masak berusia 78 tahun itu.

Sivagnanam bertemu dengan Almarhum Tuanku Abdul Halim pada tahun 60-an semasa dia berkhidmat di kelab berkenaan.

Katanya, Almarhum baginda tidak menghantar pembantu, pengawal peribadi mahupun kedi, sebaliknya Almarhum sendiri yang akan memesan teh tarik.

“Selepas itu, Almarhum akan meminta pengawal peribadinya untuk menyampaikan pesanan bahawa baginda menyukai teh itu,” ujarnya dengan penuh bangga; lapor mStar Online.

Tambah Sivagnanam, dia sering berkongsi cerita dengan anak-anaknya mengenai Almarhum baginda yang menyukai masakan India seperti tosai, nasi beriani dan daging kambing masak kurma.

“Kami amat merindui Almarhum baginda. Kami hanya melihat baginda di kaca televisyen selepas baginda ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 1970-an.

“Saya amat berduka di atas kemangkatan Almarhum baginda kerana tidak lagi berpeluang untuk bertemu dengan baginda selepas ini,” katanya sambil menyifatkan Almarhum Tuanku Abdul Halim seorang sultan yang baik.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");