Berita Hari Ini

Korea Utara Lancar Peluru Berpandu Balistik Kedua

PYONGYANG – Korea Utara telah melancarkan peluru berpandu balistik di seluruh Jepun, langkah kedua yang begitu provokatif dalam beberapa minggu.

Tentera Korea Selatan berkata ia adalah 770km (478 batu) dan bergerak 3.700km sebelum mendarat di laut di Hokkaido.

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe berkata negaranya akan ‘tiada toleransi’ di atas tindakan berbahaya Korea Utara.

“Jika Korea Utara terus menerusi laluan ini, ia tidak mempunyai masa depan yang cerah,” katanya dalam satu kenyataan yang dipetik dari BBC.com.

Shinzo Abe berkata, Korea Utara telah menginjak-injak mengenai perpaduan masyarakat yang kuat dan bersatu padu terhadap keamanan.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Amerika Syarikat, Rex Tillerson juga mengutuk pelancaran itu, yang melanggar sekatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Pelancaran balistik itu terbang ke utara pulau Hokkaido,Jepun sebelum jatuh di Lautan Pasifik.

Siren berbunyi di seluruh rantau ini dan amaran telah dihantar orang amaran untuk mengambil perlindungan.

Para pemerhati berkata, ia mungkin merupakan peluru berpandu balistik jarak jauh (IRBM), walaupun ia merupakan peluru berpandu balistik antar benua (ICBM).

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");