Isu Panas

PRU Musim Monsun Kali Terakhir 1999

PUTRAJAYA: Satu-satunya pilihan raya umum di negara ini diadakan semasa Monsun Timur Laut adalah pada 29 November 1999.

Kebiasaannya, monsun bermula pada November, yang membawa hujan lebat dan banjir ke negeri-negeri pantai timur di Semenanjung sehingga Mac.

Walaupun Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) secara amnya menasihatkan untuk tidak mengadakan pilihan raya pada musim monsun, ia juga perlu bersiap sedia terhadap sebarang kemungkinan untuk mengadakannya pada bila-bila masa sepanjang tahun, kata pengerusinya, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah.

“Jika pilihan raya diadakan pada musim monsun, adakah selamat kelengkapan kita, termasuk kertas dan peti undi?

“Adakah tempat kita di kawasan tinggi? Apa akan terjadi sekiranya berlaku banjir di pusat mengundi?

“Apakah alternatif yang boleh dibuat? Adakah kita mempunyai khemah yang sesuai untuk dijadikan pusat mengundi? Kita sedang menyelesaikan isu-isu ini,” katanya memetik laporan Mstar Online.

Penggal selama lima tahun bagi pentadbiran di bawah Barisan Nasional (BN) berakhir pada 24 Jun tahun depan dan satu pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Parlimen dibubarkan.

Mohd Hashim berkata, 230,000 petugas pilihan raya telah dilatih untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) dan semua Pegawai Pengurus ditetapkan.

Sebahagian besar kelengkapan yang diperlukan untuk pilihan raya, termasuk kertas dan peti undi telah disediakan.

“Kita bersedia untuk Perdana Menteri membuat pembubaran Parlimen (bagi memberi laluan kepada PRU-14) pada bila-bila masa dari sekarang,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");