Berita Hari Ini

Semua Portal Dalam Talian Tertakluk Akta 588

KUALA BERANG: Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata akta khusus telah lama diperkenalkan bagi mengawal laporan berita berunsur fitnah terutamanya yang disebarkan oleh portal online.

Beliau berkata Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) mempunyai dua peruntukan utama yang membolehkan tindakan penguatkuasaan diambil ke atas aduan-aduan berkaitan kandungan jelik di internet seperti Seksyen 211, (larangan terhadap pemberian kandungan jelik) dan Seksyen 233 (bagi penggunaan tidak wajar kemudahan dan perkhidmatan rangkaian).

“Apa sahaja kesalahan di alam maya adalah kesalahan di alam nyata jadi pengamal media dalam talian atau netizen harus lebih bertanggungjawab menguruskan kandungan yang dimuat naik di portal mereka.

“Bezakan kandungan yang mengkritik dan yang bersifat menghina, membenci dan menghasut ataupun palsu supaya tidak dikenakan tindakan kelak,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Agung Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Terengganu di sini, pada Selasa.

Turut hadir Pengarah GPMS Negeri Terengganu, Tengku Haphiz Tengku Putera.

Jailani yang juga Anggota Parlimen Hulu Terengganu mengulas isu yang dikemukakan oleh Timbalan Presiden GPMS, Ezaruddin Abd. Rahman pada 2 Sept lalu iaitu kerajaan harus memper-kenalkan akta bagi mengawal laporan berita berunsur fitnah terutama yang disebarkan oleh portal atau media sosial.

Untuk rekod dari tahun 2016 hingga 1 Feb lepas, 167 kes penyalahgunaan internat dan media sosial disiasat SKMM termasuk penyebaran kandungan dan maklumat palsu melalui platform WhatsApp, Facebook dan Twitter. Dalam tempoh sama, sejumlah 1,375 laman web turut disekat atas kesalahan kandungan berunsur palsu lapor Bernama.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");