Berita Hari Ini

Syarikat Salah Guna Pelatih SL1M Akan Diambil Tindakan

KUALA LUMPUR: Syarikat yang didapati menyalahgunakan pelatih dan graduan Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) akan disiasat dan dikenakan tindakan undang-undang.

Ketua Sekretariat SL1M, Norashikin Datuk Ismail menggesa pelatih dan graduan SL1M untuk menghubungi pihaknya dan membuat aduan sekiranya mendapati mana-mana syarikat mengambil kesempatan terhadap mereka.

“Syarikat-syarikat ini tahu graduan SL1M amat memerlukan pekerjaan, jadi mereka yang tidak bertanggungjawab ini menyalahgunakan SL1M dan mengarahkan pelatih untuk melaksanakan pekerjaan seperti kemasukan data.

“Pelatih yang dibayar elaun RM1,000 sebulan juga terpaksa dipotong atas alasan untuk dibayar kepada syarikat.

“Ini adalah satu kesalahan,” katanya.
Jelas Norashikin, SL1M adalah program yang percuma dan pelatih tidak perlu membuat sebarang bayaran kepada mana-mana pihak.

“Jika ada graduan SL1M yang rasa mereka disalahgunakan, tolong beritahu kami.

“Jangan mengadu di media sosial, jangan mengadu dengan cara tidak betul. Hubungi kami, dan kami akan siasat syarikat-syarikat tersebut,” kata Norashikin lapor Astro Awani.

Katanya lagi, sekiranya syarikat yang terlibat adalah dari agensi pekerjaan, pihaknya akan siasat dan lesen syarikat itu boleh dibatalakan kerana mengambil duit secara tidak sah.

Sejak dua bulan lepas, terdapat pelatih dan graduan SL1M yang menyuarakan ketidakpuasan hati menerusi media sosial.

Menurut Norashikan, pihaknya sudahpun menghubungi mereka untuk penjelasan, dan setakat ini 10 pelatih SL1M sudah membuat laporan secara rasmi.

Tegasnya, program SL1M adalah khusus bagi mendedahkan pelatih dan graduan kepada dunia pekerjaan serta melengkapkan lagi mereka dengan kemahiran terhadap permintaan industri.

Bagi tahun 2017, SL1M sudah menjelajah ke enam zon termasuk Sabah dan Sarawak bagi Program Temu Duga Terbuka SL1M, dan lokasi terakhir akan dijalankan di Zon Barat pada 23 dan 24 September ini.

Program yand diadakan selama dua hari ini akan bermula seawal jam 7:30 pago sehingga 6 petang di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim Perak.

Menurut Norashikan, sebanyak 11,000 jawatan kosong akan ditawarkan pada program tersebut dari pelbagai sektor.

Antara aktiviti yang diadakan termasuk, sesi temu duga terbuka untuk semua peringkat kelulusan, sesi motivasi dan berhibur bersama selebriti, ceramah agana, gerai jualan dan pameran serta jualan kraftangan OKU dan Orang Asli.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");