Jenayah

‘Tetamu’ Kenduri Kahwin Kebas Duit

TUMPAT: Datang sebagai ‘tetamu’ kenduri kahwin namun menyelinap masuk ke dalam bilik untuk mencuri wang.

Bagaimanapun taktik penyamaran seorang wanita berusia 53 tahun itu terbongkar apabila dia diberkas ahli keluarga pengantin apabila cuba melarikan diri bersama wang tunai RM113.

Kejadian  kira-kira jam 3.15 petang di Kampung Nechang petang Sabtu ketika majlis perkahwinan pasangan pengantin baru Saidatul Akma Che Seman dan suaminya, Mohd Redzuan  Abdul Wahad.

Bapa pengantin perempuan, Che Seman Mamat, 58, berkata, salah seorang anaknya menyedari kelakuan pelik wanita itu yang tiba-tiba naik ke tingkat atas ketika menyambut kedatangan pengantin lelaki.

“Anak saya mengekorinya dan selepas melihat duit di dalam beg hilang, dia terus menjerit pencuri dan akhirnya wanita itu dapat ditangkap di garaj rumah yang tergesa-gesa mahu keluar melarikan diri,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tumpat, Superintendan Nik Azlan Nik Ibrahim mengesahkan kejadian tersebut.

Katanya, wanita tersebut ditahan reman selama tiga hari bermula Ahad untuk membantu siasatan.

Katanya, kes disiasat di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

Menurutnya, suspek mempunyai rekod jenayah lampau sebanyak 9 kes berkaitan kes curi.

“Saya menasihati orang ramai lebih berhati-hati dan mengunci pintu bilik yang menyimpan barang berharga, wang hantaran sepanjang kenduri kahwin berlangsung,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");